Volatilitate pe piața cerealelor: Grâul și porumbul în scădere, floarea-soarelui în atenția traiderilor

26 Iun. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2024, 10:08 // Actual //  bani.md

În prima jumătate a lunii iunie, piețele cerealiere din Regiunea Bazinului Mării Negre au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, alimentate de rapoartele despre recolta redusă din Rusia și interdicția Turciei privind importul de grâu. Totuși, în săptămânile a treia și a patra ale lunii, prețurile au scăzut abrupt, sub presiunea unei noi recolte abundente, potrivit directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În portul Constanța, prețul grâului a înregistrat o scădere rapidă, coborând cu 38 EUR/t în doar două săptămâni, până la 192 EUR/t. Această evoluție a fost reflectată și în alte regiuni: în Republica Moldova, prețurile grâului au urmat o traiectorie similară, atingând cote record la începutul lunii, dar coborând considerabil până la sfârșitul lui iunie.

„Prețul grâului a atins nivelul record – în regiunile centrale (Șoldănești, Florești) ajungea chiar la 3 500 lei/t (alimentar) și 3 200 lei/t (furajer)- preț care nu a mai fost înregistrat în acest sezon. La situația din 25 iunie 2024, valoarea grâului a coborât brusc la 2800 lei/t pentru alimentar și 2700 lei/t pentru cel furajer, preț luat pentru regiunile centrale ale țării. Traiderii naționali propun următoarele valori pentru grâu: Crist Valg SRL- 3000/3100 lei/t (recolta veche) livrat la elevator Iargara, Cereale Glodeni SRL- 2750-2800 lei/t (recolta veche) zona Nord. Ancom Agro SRL oferă prețul de 2350/2550 lei/t pentru recolta nouă livrată la elevatorul Gura Camencii”, susține Rija.

În ceea ce privește porumbul, piața a fost mai puțin activă, cu prețuri stabilizate în jurul valorii de 180 EUR/t în Constanța pentru recolta nouă. În paralel, Ministerul Agriculturii din Ucraina a revizuit în sus estimările producției de cereale pentru sezonul curent, în contextul unei creșteri a producției totale.

„În Republica Moldova prețul porumbului a scăzut și el la 3000 lei/t în regiunile centrale, după o creștere de până la 3500 lei/t înregistrată în prima săptămână a lunii iunie. Momentan, puțini traideri mai procură porumb. Prețul oferit de Demir-Agro SRL este de 3200 lei/t, cel oferit de Orom- Imexpo SRL este de 3400 lei/t – în portul Giurgiulești”, a punctat Rija.

Rapița românească a suferit și ea sub presiunea unei cereri limitate, prețurile stabilizându-se la aproximativ 440 EUR/t DAP Constanța, în timp ce recolta semințelor de floarea-soarelui în Bazinul Mării Negre a arătat o perspectivă pozitivă. În Moldova, interesul pentru floarea-soarelui a fost susținut, cu prețuri competitive oferite de traideri în diverse regiuni. Cantitățile rămase la cei existenți sunt de până la 25-50 tone, ce nu e semnificativ. Dar vorbim și de o piață fără cumpărător procesatorii nu cumpără, iar traiderii sunt interesați de a achiziționa ultimele volume în zona Giurgiulești. Prețul la floarea soarelui propus de Orom-Imexpo SRL este de 8200 lei/t în Giurgiulești, Cereale-Glodeni SRL propune prețul de 7200 lei/t în regiunea Nord, iar Ancom-Agro SRL prețurile de 7200/7300/7400 pentru zonele Nord, Centru și Sud respectiv.

În concluzie, piețele cerealiere din regiune se confruntă cu o volatilitate semnificativă în prețuri, influențate de condițiile meteorologice și de dinamica exporturilor și importurilor în context global. Traiderii și fermierii urmăresc cu atenție evoluțiile pieței în așteptarea unor oportunități favorabile de tranzacționare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău