Volodimir Zelenski vrea să umilească Rusia. Cum are de gând să schimbe numele țării agresoare

12 Mart. 2023, 06:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mart. 2023, 06:35 // Actual //  bani.md

Războiul dintre Rusia și Ucraina se extinde în domeniul științelor istorice și toponimice. Guvernul de la Kiev ia în considerare să schimbe numele țării agresoare, din documentele sale oficiale. Propunerea a venit de la autorul unei petiții care a strâns, deja, 25.000 de semnături, în mediul online. Pe de altă parte, măsura a stârnit reacții furibunde la Moscova, nefiind pe placul Kremlinului.

Ucraina ia în considerare să schimbe numele Federației Ruse din documentele sale oficiale, în conformitate cu solicitarea dintr-o petiție care a strâns 25.000 de semnături. Președintele Volodimir Zelenski i-a trasat sarcină premierului Denis Şmîgal, să examineze propunerea, după cum relatează publicaţia Ukrainska Pravda. Dacă Guvernul de la Kiev va lua în considerare această petiție, în documentele ucrainene, Rusia se va numi Moscovia, iar rușii vor căpăta deveni moscoviți, locuitori ai Moscoviei.

Autorul petiţiei a arătat, în solicitarea formulată, că „numele istoric al Rusiei este Moscovia”, fiind folosit atât în Europa, cât și în unele limbi asiatice.

„Acest nume a fost utilizat în Europa şi în unele limbi asiatice. Numele apare, de asemenea, pe multe hărţi istorice din secolele XVI-XIX, care au fost produse în Europa înainte şi după ce Imperiul Moscoviei a fost redenumit Imperiul Rus”, se arată în petiţie.

Autorul subliniază că „Rusia există de fapt numai de 301 ani”, din data de la 22 octombrie 1721, când ţarul moscovit Petru I a proclamat Împărăţia Moscovei drept „Imperiu Rus”.

Volodimir Zelenski a declarat că „problema ridicată în petiţie trebuie analizată cu atenţie atât din punct de vedere al contextului istoric şi cultural, cât şi în lumina posibilelor implicaţii juridice internaţionale”. Drept care i-a cerut premierului Denis Şmîgal să cerceteze această propunere în colaborare cu instituţiile ştiinţifice ale ţării.

Anterior, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţa, apreciase că Ucraina ar putea să aprobe o lege potrivit căreia Rusia se va numi Moscovia.

Petiţia privind redenumirea Rusiei în Moscovia a fost publicată pe site-ul preşedintelui Ucrainei la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. În februarie, petiţia strânsese deja 25.000 de semnături, un număr suficient pentru ca iniţiativa să fie luată în considerare de autorităţile ţării, notează Ukrainska Pravda.

Replica Rusiei nu s-a lăsat așteptată prea mult. Moscova a reacționat prin fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a declarat că sarcina dată de preşedintele Volodimir Zelenski premierului Denis Şmîgal de a examina posibilitatea redenumirii Rusiei în Moscovia reprezintă o „dovadă a încercării de a crea o anti-Rusie”.

La rândul său, Dmitri Medvedev a atacat iniţiativa, scriind pe Telegram că Ucraina ar trebui să fie redenumită în „Schweinisch Bandera-Reich”.

„Nazistul suprem de la Kiev a dat instrucţiuni să fie rezolvată problema redenumirii Rusiei în Moscovia. (…) Răspunsul nostru? Nu, desigur că nu Hohlandia. Şi cu siguranţă nu Malorossia. Doar Schweinisch Bandera-Reich. Exakt!”, a reacționat Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ