Votca, băutura sacră a rușilor: Companiile îi lasă cu ochii în soare. Și-au redus producția cu 14%

25 Mai 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 11:03 // Actual //  bani.md

Interzicerea importului de alcool din Federația Rusă din cauza operațiunii militare în Ucraina a avut un impact negativ asupra producătorului de vodcă „Ruskii Standart” și „Zelionaia Marka” – Grupul de companii Rust Tariko. Conform rezultatelor din ianuarie-aprilie, grupul a redus producția de vodcă cu 14% și a pierdut teren în fața Tatspirtprom și Alcoholic Siberian Group (ASG). Între timp, cele mai vizibile rate de creștere sunt demonstrate de producători care livrează pe piață votcă la prețuri mici, scrie Kommersant.

Conform rezultatelor din ianuarie-aprilie a acestui an, au existat modificări în lista liderilor în producția de vodcă din Rusia, potrivit datelor participanților de pe piață. GC „Rugina” („Ruskii Standart””, „Zelionaia Marka”) Rustam Tariko a redus producția cu 14%, la 2,1 milioane de decilitri și s-a clasat pe locul patru față de doi unde era anterior. Al doilea a fost Tatspirtprom (Moneda Rusă, Khanskaya), care și-a crescut producția cu 15%, până la 2,6 milioane decalitri. Iar locul trei a fost ocupat de ASG („Five Lakes”, „White Birch”) cu 2,26 milioane decalitri, adică cu 23% mai mult decât cu un an în urmă. Grupul Beluga (Belenkaya, Arkhangelskaya) a crescut producția cu 11% la 3,1 milioane decalitri, păstrându-și primul loc. Potrivit EGAIS, producția totală de vodcă din Federația Rusă în ianuarie-aprilie a crescut cu 10,9%, vânzările cu amănuntul – cu 7,1% față de an.

Distileria Tula 1911, care produce vodcă sub propriile mărci Medved, Starley, Penega și îmbuteliază, de asemenea, o serie de mărci sub contract, inclusiv Finsky Ice, a arătat cea mai mare dinamică printre cei mai mari zece producători de vodcă. În primele patru luni, fabrica a crescut îmbutelierile cu 84%, până la 909 mii decilitri. Compania asociază dinamica cu extinderea portofoliului de mărci și preconizează că până la sfârșitul anului va ajunge la o producție de până la 4 milioane de decalitri. Și sursele Kommersant de pe piață indică faptul că cererea pentru produsele Distileriei Tula 1911 este asigurată de vodca din segmentul de preț cel mai mic. Deci, „Starley” în „Roșu și alb” costă 289,99 ruble pentru 0,5 l. Reprezentantul producătorului spune că este prezent în diferite segmente, deși „bătălia principală” este în segmentul de până la 300 de ruble. Conform previziunilor lui Serghei Lebedev, segmentele premium și de masă continuă să crească pe piața vodcii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ