Votca, băutura sacră a rușilor: Companiile îi lasă cu ochii în soare. Și-au redus producția cu 14%

25 Mai 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 11:03 // Actual //  bani.md

Interzicerea importului de alcool din Federația Rusă din cauza operațiunii militare în Ucraina a avut un impact negativ asupra producătorului de vodcă „Ruskii Standart” și „Zelionaia Marka” – Grupul de companii Rust Tariko. Conform rezultatelor din ianuarie-aprilie, grupul a redus producția de vodcă cu 14% și a pierdut teren în fața Tatspirtprom și Alcoholic Siberian Group (ASG). Între timp, cele mai vizibile rate de creștere sunt demonstrate de producători care livrează pe piață votcă la prețuri mici, scrie Kommersant.

Conform rezultatelor din ianuarie-aprilie a acestui an, au existat modificări în lista liderilor în producția de vodcă din Rusia, potrivit datelor participanților de pe piață. GC „Rugina” („Ruskii Standart””, „Zelionaia Marka”) Rustam Tariko a redus producția cu 14%, la 2,1 milioane de decilitri și s-a clasat pe locul patru față de doi unde era anterior. Al doilea a fost Tatspirtprom (Moneda Rusă, Khanskaya), care și-a crescut producția cu 15%, până la 2,6 milioane decalitri. Iar locul trei a fost ocupat de ASG („Five Lakes”, „White Birch”) cu 2,26 milioane decalitri, adică cu 23% mai mult decât cu un an în urmă. Grupul Beluga (Belenkaya, Arkhangelskaya) a crescut producția cu 11% la 3,1 milioane decalitri, păstrându-și primul loc. Potrivit EGAIS, producția totală de vodcă din Federația Rusă în ianuarie-aprilie a crescut cu 10,9%, vânzările cu amănuntul – cu 7,1% față de an.

Distileria Tula 1911, care produce vodcă sub propriile mărci Medved, Starley, Penega și îmbuteliază, de asemenea, o serie de mărci sub contract, inclusiv Finsky Ice, a arătat cea mai mare dinamică printre cei mai mari zece producători de vodcă. În primele patru luni, fabrica a crescut îmbutelierile cu 84%, până la 909 mii decilitri. Compania asociază dinamica cu extinderea portofoliului de mărci și preconizează că până la sfârșitul anului va ajunge la o producție de până la 4 milioane de decalitri. Și sursele Kommersant de pe piață indică faptul că cererea pentru produsele Distileriei Tula 1911 este asigurată de vodca din segmentul de preț cel mai mic. Deci, „Starley” în „Roșu și alb” costă 289,99 ruble pentru 0,5 l. Reprezentantul producătorului spune că este prezent în diferite segmente, deși „bătălia principală” este în segmentul de până la 300 de ruble. Conform previziunilor lui Serghei Lebedev, segmentele premium și de masă continuă să crească pe piața vodcii.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO