Vremuri grele pentru fugarul Șor! Țara Sfântă îl va extrăda. Care sunt condițiile

14 Mart. 2023, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2023, 11:26 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier, Ion Sturza, consideră că în următoarele luni va fi pronunțată sentita în dosarul fugarului Ilan Șor. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În Profunzimede la ProTv.

„Lucrurile sunt atât de evidente și această decizie este așteptată și de comunitate internațională”, a precizat fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Totodată, Sturza spune că deși mulți consideră că autoritățile din Israel îl proteseaza pe Șor, aceștia sunt gata să ne ajute și să-l extradeze, doar că au nevoie de un dosar transmis, de o sentința de judecată.

„Lucrurile sunt un pic mai complexe. Mulți spun că Israelul îl protejează, nu, Israelul este gata să-l extradeze în condițiile legii, pentru că asta ar însemna un dosar transmis sau o decizie finală. În cazul dat, conform legislației statului Israel, condamantul are dreptul să aleagă unde vrea să își ispășească pedeapsa, în Israel sau în Republica Moldova”, a declarat fostul premier, Ion Sturza.

După mai multe ședințe amânate, pe 10 martie a avut loc o nouă ședința la Curtea de Apel Chișînău privind dosarul „Șor”, unde avocații lui Ilan Șor au finalizat etapă de prezentare a probelor întru susținerea apelurilor sale. Următoarea ședința de judecată la Curtea de Apel Chișînău va avea loc pe 12 aprilie.

În 2017, Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare de prima instanța, fiind învinuit că ar fi obținut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, banii pe care i-ar fi spălat ulterior prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Șor a fugit din țară în 2019. Ultima dată, a fost văzut în spațiul public din Moldova pe dată de 12 iunie 2019, la o conferință de presă, cu două zile înainte că Partidul Democrat să cedeze puterea. Acesta s-ar află acum în Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău