Casa Albă și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la o potențială apropiere între Africa de Sud și Rusia, ca răspuns la un apel al politicienilor americani pentru sancțiuni împotriva Pretoriei, scrie AFP.
„Împărtășim îngrijorarea Congresului cu privire la un potențial parteneriat de securitate între Africa de Sud și Rusia”, a declarat Judd Devermont, responsabil pentru Africa Subsahariană la Casa Albă, în fața presei.
Ambasadorul american la Pretoria, Reuben Brigety, a acuzat recent guvernul sud-african că a livrat arme Rusiei, care desfășoară de peste un an o ofensivă militară împotriva Ucrainei, ceea ce a declanșat proteste puternice în Statele Unite.
Potrivit acestuia, o navă cargo rusească a acostat în decembrie în apropiere de Cape Town înainte de a pleca spre Rusia încărcată cu arme și muniții.
Într-o scrisoare, congresmeni influenți din Congresul american au cerut ca Africa de Sud să nu mai beneficieze de avantajele comerciale prevăzute de Legea americană privind dezvoltarea Africii (Agoa).
Această lege, care expiră în 2025, acordă acces privilegiat pe piața americană țărilor africane care îndeplinesc anumite criterii democratice.
Aleșii sugerează că o astfel de livrare de arme, dacă se dovedește, ar încălca sancțiunile americane și cer ca o viitoare reuniune în cadrul Agoa, programată să aibă loc în Africa de Sud, să se desfășoare în altă țară.
Oficialul de la Casa Albă nu a comentat astfel de sancțiuni, dar a asigurat audiența că „legea (a fost) foarte clară în ceea ce privește ceea ce trebuie să facem și acest lucru nu se va schimba pentru Africa de Sud”.
Un alt oficial însărcinat cu Africa în cadrul Departamentului de Stat, Molly Phee, a declarat că se așteaptă ca Africa de Sud să respecte politica sa de lungă durată de țară nealiniată.
„Se așteaptă ca Africa de Sud să respecte această politică în ceea ce privește acest conflict teribil din Europa”, a spus ea.
Africa de Sud, care a fost apropiată de Kremlin încă din perioada anti-apartheid, a refuzat să condamne invazia din Ucraina din februarie 2022, afirmând că dorește să rămână neutră.