Mexic a acuzat brandurile internaționale de modă Zara, Anthropologie și Patowl că și-au însușit fără drept modele de îmbrăcăminte create de grupuri indigene ale statului nord-american, atunci când au produs unele seturi vestimentare noi, fără a acorda beneficii comunităților respective.
Ministerul culturii a scris, într-un comunicat, că a trimis scrisori semnate de ministrul Alejandra Frausto către cele trei companii, cerându-le “o explicație publică privind pe ce bază ar putea privatiza proprietatea colectivă”, scrie The Guardian.
Potrivit ministrului, firmele s-au inspirat din modelele create în sud-vestul statului Oaxaca. În acest sens oficialii au cerut să fie acordate beneficii comunităților care le-au creat.
Zara este acuzată de folosirea unui model distinctiv comunității indigene Mixteca din San Juan Colorado în crearea unei rochii verde deschis cu broderie de culoare verde.
Ministerul culturii afirmă că modelul “reflectă simboluri ancestrale legate de mediu, istorie și viziunea comunității asupra lumii” și că este similar cu rochiile tradiționale de tip huipil care, potrivit instituției, fac parte din identitatea femeilor. Meșteșugarii locali au nevoie de cel puțin o lună pentru a le produce.
Inditex a afirmat “Modelul despre care este vorba nu este în niciun fel împrumutat cu intenție sau influențat de către arta populației Mixtec din Mexic”.
Anthropolgie este acuzat că a copiat un model de broderie făcută de comunitatea Mixe din Santa Maria Tlahuitoltepec atunci când a produs pantalonii scurți bleumarin cu tiv brut, decorați cu broderii violet și verde deschis. Modelele care ar fi copiate în această broderie “sunt o manifestare a identității, istoriei și relațiilor cu mediul”, potrivit instituției.
De asemenea, Patowl este acuzat că a copiat un model de la comunitatea Zapotec din San Antonino Castillo Velasco pentru bluzele sale florale, care sunt cusute cu dantelă și broderie delicată. Guvernul mexican a mai pretins că broderia manuală florală a copiat tehnica complicată a comunității, numită “fă-mă dacă poți”.