Zeci de miliarde „irosite”! Administrația Trump desființează USAID și blochează ajutorul extern. În joc e și Moldova

10 Mart. 2025, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Mart. 2025, 15:59 // Actual //  Ursu Victor

Administrația SUA a decis să închidă 83% dintre programele Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională (USAID), după o revizuire de șase săptămâni a activității acestei instituții, a anunțat secretarul de stat Marco Rubio.

„Dintre 5.200 de contracte care sunt acum anulate, s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari în moduri care nu doar că nu au servit interesele naționale ale SUA, dar în unele cazuri le-au afectat negativ”, a scris Rubio pe rețeaua socială X.

Potrivit acestuia, doar 17% dintre programele rămase – aproximativ 1.000 – vor continua să fie finanțate, însă cheltuielile vor fi monitorizate mai strict de către Departamentul de Stat. Rubio a mulțumit, de asemenea, Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), coordonat de Elon Musk, pentru contribuția sa la această „reformă necesară de mult timp”.

Decizia vine după ce președintele Donald Trump, în prima zi a celui de-al doilea mandat la Casa Albă, a suspendat pentru 90 de zile asistența externă acordată prin USAID, pentru a verifica dacă aceste programe sunt în conformitate cu „valorile americane” și obiectivele politicii externe ale SUA. În urma acestui audit, agenția a fost plasată sub controlul Departamentului de Stat, pierzându-și astfel statutul independent și finanțarea directă de la Congres.

Potrivit unor surse citate de Associated Press și ABC News, inițial se discuta despre închiderea a peste 90% dintre programele USAID, adică aproape 5.800 de proiecte.

Fondată în 1961 de președintele John F. Kennedy, USAID urma să administreze un buget de 42,8 miliarde de dolari în 2025, destinat finanțării programelor umanitare din întreaga lume, inclusiv în Ucraina. Însă, în urma deciziei lui Trump, pe 7 februarie, agenția a trimis toți angajații în concediu administrativ, cu excepția personalului implicat în funcții critice și programe speciale.

Înainte de această restructurare masivă, sediul USAID din Washington a fost închis, iar sigla agenției și fotografiile ilustrând activitatea sa au fost îndepărtate de pe clădire. De asemenea, site-ul oficial și conturile de pe rețeaua X ale USAID au fost dezactivate.

În ceea ce privește Republica Moldova, patru proiecte, cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de dolari, sunt afectate de suspendarea sprijinului acordat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Este vorba de Moldova Energy Security Activity (MESA) – un proiect de asistență tehnică de 30,9 milioane de dolari, Construcția unei linii de interconexiune de 400 kV între Moldova și România (Strășeni-Gutinaș), parte a unui pachet de 220 milioane USD, Achiziționarea unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS) – o investiție de 85 milioane USD și Programul Moldova SUPER ESCO (MESCO) – destinat creșterii eficienței energetice a clădirilor publice, cu un buget de 25 milioane MDL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 12:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 12:20 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a încheiat vizita de lucru la Washington (21–26 aprilie 2025), unde a participat la reuniuni de nivel înalt cu lideri financiari internaționali și investitori globali, reafirmând angajamentul Republicii Moldova pentru reforme economice și stabilitate macrofinanciară.

În cadrul evenimentului „Regional Economic Outlook Breakfast”, organizat de Fondul Monetar Internațional (FMI), Anca Dragu a subliniat reziliența economiei moldovenești, necesitatea investițiilor responsabile și importanța parteneriatelor externe pentru asigurarea stabilității și prosperității pe termen lung. „În pofida contextului geopolitic și economic incert, Republica Moldova demonstrează că poate avansa pe calea reformelor și a integrării europene”, a declarat guvernatoarea.

Delegația BNM a avut întrevederi strategice cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Departamentului Trezoreriei SUA și investitori internaționali, discuțiile concentrându-se pe consolidarea rezilienței economice, gestionarea presiunilor inflaționiste și susținerea parcursului european al Moldovei.

Un punct central al discuțiilor a fost implementarea Programului susținut de FMI pentru Moldova și lansarea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), menit să analizeze sistemul financiar al țării și să sprijine reformele în linie cu standardele internaționale.

În întrevederile cu oficialii Departamentului Trezoreriei SUA, printre care Scott Rembrandt și Brian McCauley, s-a discutat despre întărirea cooperării internaționale, combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Delegația BNM a participat, de asemenea, la o dezbatere organizată de Banca Mondială privind incluziunea financiară și digitalizarea serviciilor financiare ca motoare ale dezvoltării durabile, fiind evidențiate progresele Moldovei în extinderea accesului populației la instrumente financiare moderne.

Pe parcursul vizitei, delegația Republicii Moldova a luat parte la reuniuni bilaterale cu liderii FMI și ai Grupului Băncii Mondiale, la reuniunea Constituentei FMI și Băncii Mondiale, reafirmând sprijinul pentru Ucraina și pentru întărirea solidarității internaționale în fața provocărilor economice și geopolitice.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul finanțelor, Victoria Belous, și guvernatoarea BNM, Anca Dragu, alături de prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu.

Reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale reprezintă una dintre cele mai importante platforme internaționale de dialog și colaborare în sectorul financiar, facilitând identificarea de soluții comune pentru provocările economice regionale și globale.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi