10 LEI// Anastasia Haraz, Floral Soul, despre afacerea cu plante, înverzirea spațiilor și dezvoltare continuă

12 Apr. 2023, 10:15
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
12 Apr. 2023, 10:15 // Interviu //  MD Bani

Dacă vrei să ajungi într-un loc în care să fii înconjurat de plante, noi știm unde trebuie să mergi. Plimbându-te pe starada Mihail Kogălniceanu din Chișinău vei găsi acel loc minunat. Este vorba despre Floral Soul, orangeria fondată de Anastasia Haraz. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Anastasia despre afacerea cu plante, înverzirea spațiilor și dezvoltarea continuă.

Fiind îndrăgostită de plante încă de mic copil, Anastasia a decis să lanseze o afacere verde. Compania a fost înregistrată în 2017, dar calea în lumea antreprenoriatului a început în 2019.

Floral Soul este mai mult decât o orangerie. Pe lângă comercializarea mai oferă și servicii de înreținere și reabilitatea a plantelor.

„Orangeria Floral Soul este a doua mea casă. Este spațiul unde , eu cred că, fiecare se va simți foarte bine odată ce îl va vizita pentru că este plin de plante. Acesta este și scopul nostru – să aducem starea de bine prin înverzirea spațiilor de interior. Suntem focusați pe proiecte de înverzire, pe mentenanța plantelor, adică avem grijă săptămânal de plantele pe care le amenajăm. Mai reabilităm plante, avem și o zonă dedicată acestui serviu, zona SPA pentru plante, îi spunem noi. Avem plante pentru orice gust, pentru orice tip de interior și condiții. Colaborăm cu meșterii autohtoni, facem ghivece, alte elemente decorative, organizăm workshopuri, masterclassuri, evenimente legate de plante și în general suntem îndrăgostiți de natură, plante și frumos”, a declarat Anastasia Haraz.

Anastasia este și adepta dezvoltării continue. Chiar dacă nu are studii în business și administrare sau botanică a reușit să crească o afacere cu pași mici, învățând zilnic lucruri noi atât despre afaceri cât și despre plante. Învățarea continuă este acel element care asigură succesul.

„Eu cred că trebuie să investim în educația noastră zi de zi. Nu există o limită că am ajuns la 30 sau 40 (n.r. – de ani) și gata, știu totul, nu mai am ce învăța. Noi personal, și echipa în care sunt am un țel ca să creștem permanent. Și da, investiția în educație trebuie să fie”, menționează Anastasia.

De asemena, dorința și perseverența, lucrul non-stop, oamenii cu aceleași valori sunt elemente fără de care nu ajungi la rezultatele dorite.

Pentru mai multe detalii, urmăriți interviu integral.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ