10 LEI// Tudor Darie, Fagura: Posibilitățile de investiții în Moldova sunt limitate. Istoria startupului FinTech

25 Mai 2022, 16:38
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
25 Mai 2022, 16:38 // Interviu //  MD Bani

Tudor Darie a lansat startupul FinTech „Fagura”. Ideea de afacere a părut din experiența proprie și din dorința de a diversifica posibilitățile de investiții din Republica Moldova. Potrivit lui, a încercat să rezolve o „problemă reală”. Despre lansarea startupului, investiții, profit și chiar criptomonede am discutat cu Tudor Darie în cadrul emisiunii 10 LEI realizată de Bani.md în colaborare cu RLIVE TV.

În urmă cu un an, startupul FinTech a reușit să obțină o rundă de investiții în Marea Britanie de 340 de mii de euro prin care 272 de investitori, persoane fizice și companii, au făcut o investiție prin intermediul unei platforme. De asemenea, în prezent încearcă să obțină autorizație europeană de crowdfunding ceea ce va permite ca proiectul să devină unul european. Între timp, atât cetățenii din Republica Moldova cât și cei de peste hotare pot investi, suma minimă investită fiind de 25 de euro.

Primii investitori au fost chiar prietenii antreprenorului apoi, prin recomandări, au început să investească și persoane străine.

Potrivit lui Tudor Darie, posibilitățile de investiții în Republica Moldova sunt limitate. De asemenea, a avut și experiența accesării unui credit bancar și a înțeles că există multă birocrație, astfel a apărut ideea unei astfel de afaceri.

„Am trecut prin experiența în care aveam niște bani disponibili pentru investiții și când analizam piața să văd unde aș putea să-mi investesc banii, fie să merg la bancă și investesc într-un depozit bancar cu 0,5% dobânda anuală nu era o opțiune pentru mine. Aveam și opțiunea să investesc într-un imobil și cam se termină toată piața de capital din Republica Moldova”, a declarat fondatorul Fagura.

În viziunea antreprenorului, Fagura este un „Uber pentru investiții alternative în care investitorii investesc în împrumuturile altor persoane primesc înapoi plus dobânda, iar noi ca platformă ne reținem un mic comision de intermediere.” Astfel, au de câștigat atât investitorii și împrumutații cât și administratorii platformei.

„Noi suntem în contact direct investitorii cu împrumutații. Pe această platformă, orice persoană care vrea să facă o investiție trece o procedură de verificare a identității, trebuie să știm exact cine este investitorul din spate. Ulterior, fiecare investitor are posibilitatea să investească prin două metode: metoda manual invest în care investitorul singur analizează cererile de împrumut și decide în care împrumut să investească, nu noi suntem cei care luăm decizia de investiții, investitorul decide în ce împrumut să investească și ce sumă; sau auto invest în care noi oferim gratuit câte un roboțel pentru fiecare investitor, investitorul setează o serie de criterii: perioada în care vrea să investească, grad de risc, dobândă, și atunci când apare o cerere de împrumut care corespunde criteriilor roboțelul face automatizat investiția.”

Tudor Darie menționează că investițiile prin intermediul platformei Fagura sunt „relativ sigure” întrucât nu permit investitorilor să investească toată suma de bani într-un singur împrumut.

„În ultimii trei ani de activitate a Fagura, aproximativ 95-96% dintre împrumutați achită plățile în termen, ceea ce este un indicator mai calitativ chiar comparativ cu băncile din Republica Moldova.”

Atât investitorii cât și împrumutații trec o procedură de verificare a identității. Totul are loc online, împrumutatul având nevoie doar de buletinul de identitate și un document de confirmare a adresei. Dobânda, în cazul Fagura începe de la 9,99% și dobânda maximă ajunge la peste 30%. Astfel, Fagura se poziționează între sectorul bancar și microfinanțare.

„Până în acest moment, prin intermediul Fagura, au fost investite 1,5 milioane de euro de către peste 400 de investitori în 1120 de împrumuturi care au fost listate pe platformă.”

Startupul Fagura are planuri mari de viitor. În prezent lucrează pentru obținerea unei autorizații europene de crowdfunding pentru a se lansa pe piața europeană, vrea să obțină o nouă rundă de investiții, prin care investitorii vor putea deveni co-proprietari ai Fagura. De asemenea, planifică să lanseze noi instrumente financiare precum emitere de carduri bancare, emitere de conturi bancare.

„Noi dorim să dezvoltăm un community digital bank, o bancă digitală, care are în spatele platformei o comunitate de oameni care se finanțează reciproc, în așa mod încât investitorii să obțină un profit și în așa mod să ajute alte persoane în acest proces.”

Am discutat cu Tudor Darie și despre domeniul FinTech în Republica Moldova. Potrivit antreprenorului acest domeniu face abia primii pași în țara noastră întrucât există doar câteva companii.

Am aflat în cadrul emisiunii că antreprenorul a investit și în crypto, cu toate acestea atenționează că acest tip de investiții sunt riscante. De asemenea, aflați și câteva sfaturi de educație financiară pentru copii pe care le aplică în familia sa.

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă, trebuie să știi că Fagura este în căutarea de noi colegi în diverse domenii.

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia şi ţările baltice vizând restricţionarea importurilor de cereale din Rusia şi Belarus, susţinând că o astfel de măsură ar putea perturba pieţele alimentare mondiale şi ar afecta ţările în curs de dezvoltare.

Însă sursele citate de Financial Times susţin că în zilele următoare Comisia Europeană va anunţa introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia şi Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creşterea preţurilor cu cel puţin 50%. De asemenea, ar urma să fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase şi produse derivate.

Importurile UE de produse ruseşti afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase şi produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE.

Dezvăluirile din Financial Times vin într-un moment în care fermierii din Uniunea Europeană cer modificarea restricţiilor care le-au fost impuse prin Pactul verde european şi reintroducerea tarifelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, tarife care au fost eliminate după invazia rusească din 2022.

Vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a spus premierului Poloniei, Donald Tusk că “evaluează posibilitatea introducerii de restricţii la importurile de produse agricole din Rusia”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău