10 LEI// Cum e să fii student la design vestimentar? Câți bani cheltui pentru colecția de licență

08 Aug. 2023, 11:05
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Aug. 2023, 11:05 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Vara nu e doar perioada vacanțelor. Vara e și despre un nou început, e perioada de admitere la universități. Află din interviul 10 LEI cum e să fii student la design vestimentar și descoperă colecțiile de licență ale absolvenților din acest an. De la ei vei afla câți bani vei cheltui pentru colecție, precum și alte informații utile despre procesul de studii.

Colecțiile de licență ale absolvenților specialității de design vestimentar sunt impresionante. Studenții au depus efort pentru a obține un rezultat pe măsura așteptărilor. Pe lângă muncă, pentru crearea acestor colecții sunt necesari și bani. 

„Colecția mea de licență este bazată pe cultura romilor. Eu zic că e o temă destul de neobișnuită și sofisticată, care trebuia să o creăm în așa fel încât să nu fie prea mult țigănism, să zicem așa, să nu fie nici prea mult, nici prea puțin, și să se simtă și momentul de fashion în ea”, a menționat Anna Slobodeniuc, absolventă a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. 

„Mi-am permis toate acestea datorită mamei care m-a ajutat foarte mult și datorită coordonatorului meu care a depus foarte mult efort”, a recunoscut Anna.

Ana își va continua studiile de masterat în cadrul aceleași facultăți. Scopul ei este să cucerească podiumurile internaționale. 

Pe cât sunt de impresionante colecțiile de licență, pe atât sunt de diferite. Denis Guțan, un alt absolvent, a creat colecția „Bones” (n.r. din engleză – Oase)

Prin colecția sa Denis și-a propus să abordeze o temă mai sensibilă și anume anorexia. Potrivit lui, acesta este un subiect actual și periculos. 

„Foarte mulți oameni nu-și acceptă corpul, nu se iubesc pe sine. Iar această durere este foarte ascuțită, pronunțată și îi împiedică pe oameni să să se auto dezvolte și să trăiască o viață normală”, a declarat Denis. 

Denis recunoaște că a cheltuit mult timp și bani pentru colecția de licență. 

La prezentarea colecțiilor de licență au participat și coordonatorii, cei care au oferit un suport imens studenților în crearea acestor colecții. Chiar dacă studenții au fost mai modești și nu s-au lăudat cu rezultatele lor, coordonatorul Eugen Reabenkii a oferit mai multe detalii. 

„De exemplu, Anna Slobodeniuc a obținut deja 4 diplome, până la licență. A participat la 4 concursuri la care a luat premiul I. Apoi, cineva dintre absolvenți a primit oferta să participe într-un proiect”, a declarat Eugen Reabenkii. 

Potrivit coordonatorului, acum absolvenții Facultății de Arte Plastice și Design au acum oportunitatea să lucreze în țară, pe specialitatea lor, fără a pleca din țară, cum se întâmpla acum 10 ani. 

Urmăriți interviul integral pentru mai multe detalii. 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău