12.000 de oameni scapă de tiruri… cel târziu în 2026

10 Iul. 2025, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 10:03 // Actual //  Ursu Victor

Lucrările de construcție a variantei de ocolire a orașului Vulcănești, parte a drumului național M3 Chișinău–Comrat–Giurgiulești, al doilea cel mai lung drum din Republica Moldova, au ajuns la un grad de execuție fizică de 77%, anunță Administrația Națională a Drumurilor.

AND susține că după 22 de luni, proiectul avansează într-un ritm susținut. Ultima porțiune a drumului – o secțiune cu 3 benzi pe o lungime de 1,2 km – este în proces de stabilizare cu ciment, urmând aplicarea tuturor straturilor rutiere proiectate.

Pe traseul cuprins între km 0+000 și km 8+580 sunt prevăzute lucrări complexe de infrastructură: un podeț, sisteme de drenaj pe ambele părți ale drumului, protecții pentru taluzurile excavate și reconstrucția zonelor anterior împădurite.

În luna iunie, pe șantier s-au desfășurat lucrări variate, printre care: testarea sistemului de protecție cu geogrid 3D, lucrări de hidroînsămânțare, profilarea taluzurilor, construcția acostamentelor, montarea balustradelor și a rosturilor de dilatație la podul de la km 2+965.

Stratul de legătură din beton asfaltic a fost aplicat pe 86% din traseu, iar stratul de uzură este finalizat pe 70%, ceea ce reflectă un progres clar și constant al lucrărilor.

Proiectul, în valoare de 21,2 milioane de euro, este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și urmează a fi finalizat până în februarie 2026. Lucrările sunt executate de compania ucraineană LLC Automagistral Pivden, aceeași firmă care a reabilitat anterior un segment de 31 km al aceluiași drum, lucrare care a durat 4,5 ani și a costat 24 milioane de euro.

Finalizarea centurii rutiere va însemna o schimbare pentru cei peste 12.000 de locuitori ai orașului Vulcănești, care vor fi eliberați de traficul greu și de zgomotul constant. În același timp, șoferii vor beneficia de un drum modern, sigur și mai rapid spre frontiera cu România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA