14 antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi în valoare de la 15.000 până la 30.000 euro. Lista beneficiarilor

03 Dec. 2021, 15:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 15:43 // Bani și Afaceri //  MD Bani

14 antreprenori din regiunea Cahul au primit granturi în valoare de la 15.000 până la 30.000 euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20.000 euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de 1620 euro fiecare pentru trei asociații obștești din regiunea Cahul.

De asistență au beneficiat șapte companii existente și șapte start-up-uri din regiunea Cahul. Banii oferiți de UE vor fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunii pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite, pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunii-cheie.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. În total, afacerile susținute vor crea peste 100 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Cahul.

Unul dintre beneficiari este și Piotr Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul. Fermierul cultivă șase soiuri de struguri de masă și administrează 1855 ha de teren agricol, dintre care doar 3,8 ha este irigat prin picurare. Grantul în valoare de 29.500 euro obținut, dar și contribuția proprie, va fi investit în achiziționarea unui sistem de irigare prin picurare pentru suprafața de 30 ha de viță de vie.

Un al câștigător al concursului de granturi este și Asociația Obștească „Luceafărul Sudic” fondată în anul anul 2019, în municipiul Cahul care oferă asistență persoanelor social-vulnerabile. Grantul obținut va contribui la dezvoltarea serviciilor sociale în rândul persoanelor vulnerabile. 

Câștigătorii celui de-al doilea apel de granturi lansat în luna mai 2021 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost selectați în cadrul unui concurs la care s-au înscris 106 antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni. 

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de aproximativ 1,7 mln. euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 mii euro.

Lista companiilor beneficiare de grant pentru regiunea Cahul poate fi accesată aici. 

Lista ONG-urilor beneficiare de grant pentru regiunea Cahul poate fi accesată aici.

Lista ONG-urilor care vor beneficia de asistență tehnică/financiară pentru regiunea Cahul poate fi accesată aici. 

Realitatea Live

30 Nov. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Nov. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Companiile chineze care furnizează produse de consum în Rusia au început să suspende vânzările pe platformele de comerț electronic din cauza devalorizării drastice a rublei, informează South China Morning Post citând surse din industrie.

Potrivit acestora, deprecierea rublei la cele mai scăzute niveluri din martie 2022 a provocat îngrijorări printre antreprenorii chinezi, mai ales cei care își desfășoară activitatea în ruble.

China este principalul partener comercial al Rusiei și furnizor major de bunuri de larg consum, înlocuind companiile occidentale retrase. Conform datelor vamale, Rusia importă lunar produse din China în valoare de 10-11 miliarde de dolari, dublu față de perioada de dinaintea războiului. Mai mult de 50% dintre produsele de pe platformele de comerț electronic din Rusia provin din China, iar mașinile chinezești reprezintă 70% din piața auto rusă.

Totuși, prăbușirea rublei a provocat „pierderi serioase” exportatorilor chinezi, a declarat pentru SCMP Andy Guo, fondatorul platformei de afaceri Waimaojia, axată pe piața rusă. „Devalorizarea rublei crește prețurile, slăbind apetitul consumatorilor ruși pentru cumpărături. În același timp, fluctuațiile cursului valutar erodează marjele de profit ale exportatorilor chinezi după achitarea costurilor”, a explicat el.

Aproximativ 150.000 de vânzători chinezi își comercializează produsele pe marketplace-uri rusești precum Ozon, Wildberries și Yandex Market. Situația devine mai dificilă din cauza problemelor cu plățile, a dezvăluit un operator al unei platforme comerciale din Shenzhen. Acesta a afirmat că firma sa a livrat produse în Rusia în valoare de sute de milioane de yuani, însă nu a primit niciun ban de la Wildberries. Un alt comerciant a declarat că rublele obținute din vânzări pot fi schimbate doar pe piața neagră, ceea ce este riscant.

De la începutul lunii noiembrie, rubla a pierdut aproximativ 10% din valoare față de yuan și dolar, și 7,5% față de euro, marcând cea mai slabă performanță lunară a monedei rusești din ultimii doi ani, potrivit Reuters. Pe 27 noiembrie, dolarul a atins un curs de peste 114 ruble, euro a depășit 120 de ruble, iar yuanul a ajuns la 15,2 ruble pe piața din Moscova. Ca răspuns, Banca Centrală a Rusiei a dublat vânzările de yuani din rezerve la 8,4 miliarde de ruble pe zi, ceea ce a atenuat ușor presiunea asupra rublei. Vineri, cursul yuanului a scăzut cu 1,5%, până la 14,5 ruble, în timp ce dolarul a coborât la 106,5 ruble, iar euro la 112,59 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală