18 fotografii care ne arată cum s-au schimbat reprezentanții diferitor profesii în ultimii 100 de ani

20 Mai 2021, 12:11
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 12:11 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Cu circa 100 de ani în urmă Amelia Earhart a devenit prima femeie-pilot, care a traversat Atlanticul. În ultimul secol lumea s-a schimbat dincolo de recunoaștere, acest lucru influențând, în primul rând, oamenii și profesiile lor.

Amelia Earhart este prima femeie pilot care a traversat Oceanul Atlantic și iată cum arată acum un pilot Lufthansa.

Celebrul jurnalist John Reed în 1920 și un jurnalist contemporan.

Pompier de la sfârșitul secolului al XIX-lea și unul contemporan.

Pilotul Louis Meyer în anii 30 ai secolului trecut și un coleg actual de al său Daniil Kvyat.

Un bărbat puternic de la începutul secolului al XX-lea și unul din zilele noastre.

Chelneri, 1913 și 2011.

Însoțitoare de bord, 1930 și 2015.

Prima însoțitoare de bord din lume a fost Ellen Church. Primul său zbor ca însoțitoare de bord a fost pe 15 mai 1930.

Frizer, 1920 și 2014.

Asistentă de la începutul secolului al XX-lea și de acum.

Actori la Gala Premiilor Oscar, 1942 și 2021.

Balerină, 1898 și 2019.

Fotbalist, 1935 și 2020.

Muncitor, anii 1930 și acum.

Jucător de tenis, 1920 și 2018.

Modelul Natalie Paley la începutul secolului al XX-lea și colega sa Natasha Poly în 2020.

Unul dintre cei mai frumoși bărbați ai anilor 20 ai secolului trecut, actorul Rudolph Valentino și actorul Timothy Chalamet, considerat drept unul dintre cei mai frumoși bărbați ai anilor 20 ai secolului nostru.

Prima regină a frumuseții din lume, anul 1921 și „colega” ei, anul 2020.

Primul concurs de frumusețe a fost concursul Miss America, care s-a organizat pentru prima dată în anul 1921. Câștigătoarea a fost Margaret Gorman, în vârstă de 16 ani.

Selfie în oglindă, 1900 și acum.

Sursa: fasingur.info

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.