5 idei pentru a reduce costurile personale și a monitoriza situația ta financiară

01 Iun. 2021, 14:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Iun. 2021, 14:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Atunci când se vorbește despre bani, inevitabil discuția ajunge la cheltuielile prea mari și care de cele mai multe ori nu ne permit să facem economii. Pe lângă cheltuielile personale, mai pot apărea și cheltuieli neprevăzute ca o vizită la un medic, repararea electrocasnicelor, reparația automobilului, acestea pot destabiliza bugetul, mai ales dacă nu avem o sumă de bani “pusă deoparte” pentru astfel de situații. Ieșire din situație oricum se găsește, spre exemplu un credit rapid te poate scoate din impas, în unele momente un împrumut poate fi exact ceea de ce ai nevoie.

Dar cum să faci cheltuirea banilor eficientă și să devii o persoană independentă? Principala recomandare este să înveți să faci economii, iată câteva idei pentru a reduce cheltuielile personale:

  1. Fă-ți o listă de cumpărături, verifică frigiderul, planifică meniul și stabilește mesele viitoare și vezi de ce ingrediente ai nevoie. Cumpără doar atât cât ai nevoie pentru a evita să arunci mâncare.
  2. Mănâncă mai mult acasă. Este mai comod să comanzi mâncare, să procuri mâncare gătită din magazine sau să ieși la o pizza, însă dacă bugetul tău are nevoie de restructurări, se merită să reduci cheltuielile cu mesele în oraș. Un lunch box pregătit de acasă, pentru prânzul la birou, e mai sănătos și mai ieftin.
  3. Cumpără haine în perioada de reduceri sau în magazinele de tip outlet. Dacă vei avea răbdare să vină perioada reducerilor, vei vedea că poți economisi considerabil cumpărând haine la preț redus.
  4. Nu irosi energia electrică. Folosește becuri LED, care au consum redus de energie, acestea sunt mai sănătoase pentru ochi și au o durată de viață mult mai lungă decât becurile obișnuite.
  5. Fă cumpărături din supermarketurile cu prețuri mai mici. Dacă vei fi atent, vei observa că faci economii semnificative dacă mergi la cumpărături în supermarket sau în piață, unde produsele alimentare sunt mai ieftine.

Pentru a putea monitoriza situația financiară, începe să planifici bugetul pentru o lună înainte. Aici intră facturile, întreținerea locuinței, produsele alimentare pentru 30 de zile înainte. Calculează exact cât îți va rămâne din salariu. Dacă ești în minus, regândește prețurile pentru toate acestea și economisește cât mai mult acolo unde este posibil să o faci. Pentru a reduce tentația de a cheltui banii, începe să utilizezi mai multe plicuri, de exemplu: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (din acest plic se cheltuie mai des decât din celelalte), „pentru taxe și plăți lunare”. Vei vedea că această divizare va juca rolul său în economisirea surselor financiare ale familiei tale. Dacă nu îți va reuși, mereu poți aplica la un credit nebancar.

Un astfel de împrumut te ajută să păstrezi bugetul lunar pentru sarcinile pe care ți le-ai plănuit în perioada respectivă. Pentru a beneficia de asemenea serviciu trebuie să treci printr-o procedură pe cât de simplă, pe atât de rapidă. Solicitarea este analizată în cel mult 15 minute după aplicare, apoi ești contactat de reprezentanții companiei la care ai trimis formularul. Site-urile companiilor de creditare îți pun uneori la dispoziție și un calculator de credit pentru ca tu să îți poți calcula plata lunară și costul integral al creditului ales, acest lucru te va ajuta să știi exact cum să îți planifici bugetul.

Așadar reducerea cheltuielilor personale și monitorizarea situației financiare nu este un lucru foarte complicat, trebuie doar să vrei și să fii disciplinat în acest proces.

P.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 13:59 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, critică dur comportamentul grupului Trans-Oil , controlat de milioanrul Vaja Jhashi, în contextul crizei de pe piața uleiului vegetal din Republica Moldova, acuzând holdingul că a ales deliberat să reducă producția și să își suspende activitatea uzinelor pentru a-și maximiza profiturile, afectând astfel securitatea alimentară a țării și fermierii locali.

„Văd în mai multe mass-media articole, în care cu lacrimi de crocodil compania Trans-Oil, prin experții-mercenari, încearcă să justifice micșorarea drastică a producerii uleiului vegetal și problemele sociale la uzinele lor”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El întreabă retoric cine a împiedicat holdingul, care controlează prin firme afiliate sute de mii de hectare de teren agricol, să-și aprovizioneze fabricile cu materie primă din propria rețea de producție. În anumite raioane, susține Slusari, compania Global Farming International SRL, cu beneficiarul efectiv fiul lui Vaja Jhashi, ar exploata peste jumătate din terenurile agricole.

„Cineva s-a supărat că nu i s-au permis importuri din Ucraina și a decis să pedepsească țara și populația. A exportat floarea-soarelui ca materie primă și a băgat uzinele în șomaj tehnic”, susține Slusari.

Fostul deputat nu a eziatat să amintească de legăturile oligarhice ale lui Vaja Jhashi, pe care îl descrie ca pe un om „fără nicio legătură cu această țară, în afară de banii stoarși de la fermieri prin off-shore-urile din Cipru și Elveția”.

Slusari acuză și guvernul, care „tradițional se face că plouă”, ignorând pericolul asupra securității alimentare și balanței comerciale. El propune o alternativă: industrializarea la scară mică, prin încurajarea fermierilor locali să investească în procesare proprie.

„Mergeți la Ștefan Vodă, unde un agricultor întors din diaspora produce ulei din producția proprie, face îmbuteliere, are panouri solare și gândește la viitorul acestei țări. Asta e direcția. Nu holdinguri și influență politică, ci fermieri onești și întreprinderi locale”.

Slusari critică în final ceea ce el numește „transolizarea agriculturii Moldovei”, în care piața cerealelor și a uleiului de Vaja Jhashi, un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, și cere guvernului să arate voință politică în sprijinirea agricultorilor mici și mijlocii.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO