Rusia a importat componente electronice de 2,6 miliarde de dolari de când a invadat Ucraina, ocolind sancțiunile

14 Dec. 2022, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2022, 13:29 // Actual //  bani.md

Rusia a reușit să se aprovizioneze cu componente de calculatoare și electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari în lunile care au trecut de când a căzut sub incidența sancțiunilor tehnologice occidentale din cauza invadării Ucrainei, a relatat marți Reuters, citând documente vamale ruse, potrivit The Moscow Times.
Semiconductoarele și alte componente din domeniul tehnologiei au intrat în Rusia în perioada aprilie – 31 octombrie prin Hong Kong și Turcia – care nu s-au alăturat restricțiilor la export impuse de SUA și UE -, precum și prin Estonia, țară membră a Uniunii Europene.

Produsele giganților americani Intel, AMD și Texas Instruments au reprezentat cel puțin 777 milioane de dolari din produsele importate.

Intel, AMD și Texas Instruments susțin că nu au livrat produse în Rusia, în conformitate cu sancțiunile și controalele la export.

Reuters a scris în această vară că au fost găsite cipuri occidentale în interiorul rachetelor și sistemelor de armament rusești adunate de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Departamentul american al Comerțului estimează că accesul Rusiei la semiconductori a fost redus cu aproape 70% de la începutul invaziei.

Cu toate acestea, Reuters precizează că examinarea înregistrărilor vamale ale coponentelor achiziționate de Rusia de la trei furnizori comerciali a arătat că valoarea declarată a importurilor de semiconductori a „crescut brusc” după ce Moscova a invadat Ucraina.

Datele arată „o listă activă de jucători de rezervă dispuși să înlocuiască” companiile cărora li s-a restricționat exportul de componente fundamentale de înaltă tehnologie către Rusia, mai scrie Reuters.

„Nu este o surpriză faptul că Rusia depune eforturi considerabile pentru a ocoli controalele”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Comerțului pentru agenția de presă.

Comisia Europeană a transmis că „ia foarte în serios eludarea sancțiunilor UE, deoarece este o practică care poate submina eficiența” măsurilor luate de blocul comunitar împotriva Moscovei.

Kremlinul și Ministerul rus al Industriei și Comerțului nu au răspuns solicitărilor Reuters de a oferi precizări legate de acest subiect.

Reuters a realizat această investigație împreună cu Royal United Services Institute (RUSI), un think thank din domeniul apărării care-și are sediul la Londra.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ