Rusia a importat componente electronice de 2,6 miliarde de dolari de când a invadat Ucraina, ocolind sancțiunile

14 Dec. 2022, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2022, 13:29 // Actual //  bani.md

Rusia a reușit să se aprovizioneze cu componente de calculatoare și electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari în lunile care au trecut de când a căzut sub incidența sancțiunilor tehnologice occidentale din cauza invadării Ucrainei, a relatat marți Reuters, citând documente vamale ruse, potrivit The Moscow Times.
Semiconductoarele și alte componente din domeniul tehnologiei au intrat în Rusia în perioada aprilie – 31 octombrie prin Hong Kong și Turcia – care nu s-au alăturat restricțiilor la export impuse de SUA și UE -, precum și prin Estonia, țară membră a Uniunii Europene.

Produsele giganților americani Intel, AMD și Texas Instruments au reprezentat cel puțin 777 milioane de dolari din produsele importate.

Intel, AMD și Texas Instruments susțin că nu au livrat produse în Rusia, în conformitate cu sancțiunile și controalele la export.

Reuters a scris în această vară că au fost găsite cipuri occidentale în interiorul rachetelor și sistemelor de armament rusești adunate de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Departamentul american al Comerțului estimează că accesul Rusiei la semiconductori a fost redus cu aproape 70% de la începutul invaziei.

Cu toate acestea, Reuters precizează că examinarea înregistrărilor vamale ale coponentelor achiziționate de Rusia de la trei furnizori comerciali a arătat că valoarea declarată a importurilor de semiconductori a „crescut brusc” după ce Moscova a invadat Ucraina.

Datele arată „o listă activă de jucători de rezervă dispuși să înlocuiască” companiile cărora li s-a restricționat exportul de componente fundamentale de înaltă tehnologie către Rusia, mai scrie Reuters.

„Nu este o surpriză faptul că Rusia depune eforturi considerabile pentru a ocoli controalele”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Comerțului pentru agenția de presă.

Comisia Europeană a transmis că „ia foarte în serios eludarea sancțiunilor UE, deoarece este o practică care poate submina eficiența” măsurilor luate de blocul comunitar împotriva Moscovei.

Kremlinul și Ministerul rus al Industriei și Comerțului nu au răspuns solicitărilor Reuters de a oferi precizări legate de acest subiect.

Reuters a realizat această investigație împreună cu Royal United Services Institute (RUSI), un think thank din domeniul apărării care-și are sediul la Londra.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO