Agenția de Investiții a organizat a treia ediție Moldova Real Estate Forum

19 Sept. 2023, 11:06
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2023, 11:06 // Economie //  MD Bani

Cea de-a treia ediție a Forumului dedicat sectorului imobiliar din R.Moldova, Real Estate Forum 2023 a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai companiilor din domeniul imobiliar, investitorilor străini și partenerilor de dezvoltare. Discuțiile s-au axat pe tendințele sectorului imobiliar nerezidențial, oportunitățile și provocările din domeniu.

Sectorul imobiliar nerezidențial este unul cu un înalt potențial de dezvoltare, cererea fiind în continuă creștere în ultimii ani. Spekearii locali și internaționali au explorat diverse subdomenii ale sectorului, precum spațiile industriale, infrastructurale, logistice și de birouri, evidențiind potențialul atractiv al Moldovei ca destinație investițională.
Totodată, Real Estate Forum 2023 a oferit o oportunitate pentru participanți să descopere detalii esențiale și opțiuni de relocare, precum și despre modul în care sectorul imobilar poate contribui la creșterea economică a țării. Forumul este platforma de interacțiune între comunitatea de afaceri, instituțiile de stat, autoritățile locale, investitori și finanțatori.

„Evenimentul este unic de acest fel din țară, abordând situația pe piața imobiliară și cel mai important rol al acestuia este să creeze conexiuni și să ofere posibilitatea de a stabili parteneriate. Am adus la o masă de discuții toate părțile relevante la nivel local și regional, așa încât forumul să poarte și o încărcătură practică, nu doar teoretică, ducând la stabilirea unor întâlniri ulterioare, agrearea unor tranzacții, semnarea unor contracte”, susține Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții.

„Imobiliarele non-rezidențiale au un rol foarte important, căci pentru a implementa idei și inițiative, oamenii au nevoie de spațiu pentru a interacționa, a munci și a genera rezultat în beneficiul companiilor dar și al întregii economii. Deși imobilele non-rezidențiale constituie doar 25 % din piață, am putut urmări în ultimii ani o creștere substanțială, de 4 % anual, iar potențialul de creștere este și mai mare. Agenda noastră de reforme și eforturile de a crea spațiu și libertate care să permită afacerilor mici și mari să se dezvolte, contribuie și la creșterea cererii pentru „case pentru afaceri” așa cum îmi place să le numesc. Ceea ce înseamnă că în următorii ani, creșterea anuală a sectorului, ar putea să fie mare decât 4 %”, a declarat în discursul său din cadrul evenimentului Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Evenimentul a fost conceput și organizat al treilea an la rând de către Agenția de Investiții din Republica Moldova.

Puteți urmări evenimentul aici: https://fb.watch/n8VGW6ZA8a/.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO