Pericol de întrerupere a gazului în Transnistria! Soarta tranzitului prin Ucraina, incertă

12 Nov. 2024, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 14:35 // Actual //  Ursu Victor

Transnistria se confruntă cu un risc real de a rămâne fără gaz, în condițiile în care viitorul tranzitului de gaze naturale prin Ucraina este incert, a declarat președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Moldova Live.” Potrivit lui, conform contractului actual, regiunea transnistreană utilizează 5,7 milioane de metri cubi de gaz pentru producerea de energie electrică, care este livrată pe malul drept al Nistrului. Obiectivul autorităților de la Chișinău este să mențină aceste volume pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie.

„Suntem în discuții constante cu Vestmoldtransgaz, operatorul de sistem, și cu partenerii ucraineni pentru a găsi soluții de menținere a tranzitului,” a subliniat Vadim Ceban. Situația este complicată de faptul că acordul de operare între Rusia și Ucraina pentru punctul de tranzit Sudja, crucial pentru regiune, este neclar. „În decembrie vom ști mai multe despre soarta acestui punct de tranzit și despre tarifele de tranzit,” a adăugat el.

Pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, Moldovagaz asigură că alimentarea cu gaz va continua fără întreruperi. Însă, pentru malul stâng, există mai multe scenarii, în cazul în care tranzitul prin Ucraina nu va fi asigurat. O soluție tehnică ar fi furnizarea gazului prin Ucraina și România, capacitățile tehnice fiind disponibile. Problema majoră rămâne, însă, cine va acoperi costurile acestor livrări.

Vadim Ceban a menționat că Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul companiei Energocom, să acopere volumele de gaz, iar Tiraspoltransgaz, compania din regiunea transnistreană, să achite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău