Dolarul crește vertiginos după alegerile din SUA: Exporturi mai puternice sau importuri mai scumpe pentru Moldova?

15 Nov. 2024, 10:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 10:15 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dolarul american a depășit pragul psihologic de 18 lei, conform cursului oficial afișat de Banca Națională a Moldovei (BNM). Această evoluție vine în contextul în care leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de euro, cotat la 19,02 lei. De marți, 5 noiembrie, leul s-a întărit cu 1% față de dolar, dar trendul general indică o consolidare a monedei americane.

Aprecierea dolarului american poate fi pusă în legătură cu alegerile prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. În mod tradițional, piețele financiare reacționează imediat la schimbările politice, iar dolarul este adesea perceput ca o monedă de refugiu în perioade de incertitudine.

Pentru Moldova, unde o parte din datoria externă este denominată în dolari, un dolar mai puternic ar putea crește costurile de rambursare, afectând bugetul național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!