Sergiu Tofilat: O parte din banii obținuți din schema cu energie din 2008 au ajuns la Vlad Plahotniuc

09 Iun. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 17:48 // Actual //  MD Bani

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat a susținut în cadrul unei conferințe de presă la IPN că jumătate din prejudiciul provocat cetățenilor Republicii Moldova prin schema cu importul energiei electrice din Ucraina, în 2008, a ajuns la o companie offshore a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, acum două luni, la Președinție au parvenit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit căreia, jumătate din banii câștigați de Energopartner (companie intermediar) au ajuns la un offshore care aparține fostului lider democrat – Borg Trades Corporation. Potrivit expertului, a fost și un transfer direct de la Energopartner către Borg Trades Corporation, din care a fost procurat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari.

„Având toate aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va putea mușamaliza cauza și, în mai anul acesta, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale. De fapt, a dispus deschiderea unu dosar penal”, a declarat Sergiu Tofilat. În opinia sa, faptele cunoscute până în prezent sunt suficiente pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

De asemenea, Sergiu Tofilat menționează că Igor Dodon, la acea vreme ministru al economiei, a recunoscut public în cadrul unei emisiuni TV că este implicat în schemă. El spune că a aflat despre schemă datorită unei investigații jurnalistice realizate încă în 2008. Alături de colegii săi, a adunat material probatoriu și a depus o plângere la Procuratură.

Potrivit expertului în energetică, până în aprilie 2008, Moldova cumpăra energie electrică din Ucraina de la furnizor, fără intermediar, de la Ukrinterenergo, la un preț de 40 de dolari per MWh. În aprilie 2008, Guvernul Republicii Moldova a trimis o delegație care să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul acestei delegații era Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, Marc Rîmiș, administrator la Moldelectrica, și Alexandru Gusev, director la Energocom. Anume Alexandru Gusev a semnat contractual după ce Igor Dodon a încheiat negocierile.

Începând cu luna mai, Moldova avea deja două contracte de procurare a energiei din Ucraina. O parte din energie se cumpăra la direct de la Ukrinterenergo cu 40 de dolari per MWh, iar o altă parte din energie se procura printr-un intermediar – Energopartne, la preț de 53 de dolari. Pentru perioada mai-decembrie 2008, Energopartner a câștigat pe seama cetățenilor moldoveni 14,5 milioane de dolari.

Pe 31 octombrie 2017, a fost depusă o plângere la Procuratură, fiind pornit un proces penal, dar care a fost clasat, la scurt timp, fără ca petiționarii să fie informați. Sergiu Tofilat spune că a aflat despre clasarea dosarului abia anul trecut. Clasarea dosarului a fost contestată, dar a fost refuzată, după care petiționarii s-au adresat în judecată împotriva PCCOCS. A fost obținut câștig de cauză, ceea ce i-a obligat pe procurori să deschidă dosar penal.

La rândul său, expertul Tudor Șoitu a declarat că el și colegii lui sunt gata să ofere consultanță procurorilor pe acest caz. El spune că experții vor urmări pas cu pas care vor fi acțiunile procuraturii și a amintit că toți în fața legii sunt egali.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO