Începând de anul viitor, aproximativ 600 de radare vor fi operaționale pe teritoriul Bulgariei (sunt vizați și moldovenii care vor merge la mare în anul 2025 n.a), a anunțat ministrul interimar al Afacerilor Interne, Atanas Ilkov. Declarația a fost făcută la Plovdiv, în cadrul unei slujbe de pomenire a victimelor accidentelor rutiere, organizată la Biserica Sf. Marina.
Din total, 300 de radare vor fi integrate în sistemul de taxare rutieră, iar 293 vor fi o combinație între unități mobile și fixe, distribuite în toate districtele. Regiunile cu un număr ridicat de accidente și victime, precum Plovdiv, vor beneficia de o densitate mai mare de radare. Ilkov a subliniat importanța educației șoferilor în reducerea numărului de victime, exprimându-și convingerea că o conștientizare sporită și un comportament responsabil pot salva vieți. notează novinite.com.
Ilkov a abordat și problemele recente de la granița Bulgariei cu Turcia. Punctele de trecere Lesovo și Kapitan Andreevo își reiau activitatea normală după ce cozi de camioane de marfă s-au format din cauza unei actualizări software în sistemul vamal turc. Procesarea mărfurilor a fost întreruptă între seara zilei de 16 noiembrie și dimineața zilei de 17 noiembrie. Autoritățile bulgare lucrează activ pentru a normaliza situația, a precizat ministrul.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, Ilkov a dezvăluit că, până la sfârșitul lunii octombrie, 376 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Bulgaria. Alexey Kesyakov, consilier al ministrului Afacerilor Interne, a anunțat că se pregătesc modificări legislative la Legea privind traficul rutier. Proiectul, inspirat din bunele practici europene, a fost înaintat Consiliului de Miniștri și va fi prezentat în curând Adunării Naționale.
Kesyakov a evidențiat modelul francez ca exemplu pentru șoferii tineri: în Franța, tinerii de 17 ani pot conduce sub supravegherea părinților, după absolvirea cursurilor teoretice și practice. Astfel, până la obținerea permisului de conducere la 18 ani, aceștia acumulează o experiență semnificativă. El consideră că astfel de măsuri ar putea reduce accidentele cauzate de lipsa de experiență.
Viteza rămâne o problemă majoră, fiind identificată de Kesyakov drept o cauză principală a accidentelor. „Atracția vitezei este ca un drog,” a spus el, îndemnând cetățenii să prioritizeze siguranța, să-și educe copiii și să încurajeze respectul reciproc pe șosele.