VIDEO Fenomenul corupţiei, discutat la Chişinău cu participarea reprezentanţilor a 10 ministere de interne din regiune

04 Dec. 2024, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 13:31 // Actual //  bani.md

Timp de două zile, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Regională „Construirea integrității din interior: consolidarea procedurii de control intern pentru un viitor fără corupție”. Evenimentul, organizat de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) cu sprijinul Ambasadei Regatului Suediei la Chișinău, a reunit experți și oficiali din domeniul integrității și anti-corupției din Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, Estonia, Lituania, Polonia și România.

“Conferința noastră aduce împreună reprezentanți ai direcțiilor de control intern din 10 ministere de afaceri interne din regiune. I-am adus împreună pentru a schimba idei, experiențe, lecții învățate în angajamentul lor, pentru a combate corupția, a construi integritatea sistemelor de poliție și de law enforcement din țările lor. Și pentru a învăța împreună și a se inspira împreună despre cum corupția, care este un fenomen transnațional, poate fi combătută mai eficient”, susţine Teodora Fuior, reprezentantă DCAF.

În cadrul sesiunilor, participanții au discutat despre importanța bunei guvernări și a transparenței ca instrumente esențiale în lupta împotriva corupției.

“Orice mecanism care reduce riscurile și vulnerabilitățile la corupție sunt foarte importante pentru că doar într-o societate unde se respectă principiul de transparență, doar într-o societate unde serviciile publice sunt foarte accesibile, putem vorbi de o democrație adevărată. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne folosim mai multe instrumente. A crescut numărul denunțurilor din partea angajaților din sistem, ceea ce denotă efectul acelor instruiri sau formări ale angajaților. Doar prin comparație – în 2022 am avut peste 70 de astfel de cazuri și în 2024 avem circa 350 de polițiști care au raportat acte de corupție”, afirmă Daniella Misail-Nichitin, Ministra afacerilor interne.

Suedia continuă să fie un partener de încredere al Moldovei în lupta împotriva corupției, oferind expertiză și resurse pentru a sprijini eforturile naționale de reformă.

“Pentru noi eforturile anticorupție sunt atât o problemă în sine, nu? Dar este, de asemenea, ceva cu care lucrăm în toate inițiativele pe care le facem aici în Moldova. Investim împreună cu partenerii pentru ca DCAF să examineze această problemă într-un mod mai sistematic, așa cum facem în timpul acestei conferințe de astăzi. Ne uităm la sistemele interne de responsabilitate, şi de asemenea, la sprijinul pentru procesul de integrare în UE, deoarece acest lucru va fi cu adevărat esențial pentru ca Moldova să devină parte a UE într-o bună zi. Dar acesta nu este doar un obiectiv, ci este ceva care va fi o bază a societății moldovenești. Iar noi analizăm modul în care putem aborda acest aspect în cadrul proiectului nostru specific. Așadar, este o problemă foarte largă pentru noi, pentru care facem tot posibilul să sprijinim Moldova în orice domeniu”, declară Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova.

Conferința a evidențiat necesitatea unei abordări integrate și coordonate pentru a combate corupția la toate nivelurile. Participanții au convenit că doar prin eforturi comune și prin promovarea unei culturi a integrității se poate construi un viitor fără corupție.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ