VIDEO Fenomenul corupţiei, discutat la Chişinău cu participarea reprezentanţilor a 10 ministere de interne din regiune

04 Dec. 2024, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 13:31 // Actual //  bani.md

Timp de două zile, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Regională „Construirea integrității din interior: consolidarea procedurii de control intern pentru un viitor fără corupție”. Evenimentul, organizat de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) cu sprijinul Ambasadei Regatului Suediei la Chișinău, a reunit experți și oficiali din domeniul integrității și anti-corupției din Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, Estonia, Lituania, Polonia și România.

“Conferința noastră aduce împreună reprezentanți ai direcțiilor de control intern din 10 ministere de afaceri interne din regiune. I-am adus împreună pentru a schimba idei, experiențe, lecții învățate în angajamentul lor, pentru a combate corupția, a construi integritatea sistemelor de poliție și de law enforcement din țările lor. Și pentru a învăța împreună și a se inspira împreună despre cum corupția, care este un fenomen transnațional, poate fi combătută mai eficient”, susţine Teodora Fuior, reprezentantă DCAF.

În cadrul sesiunilor, participanții au discutat despre importanța bunei guvernări și a transparenței ca instrumente esențiale în lupta împotriva corupției.

“Orice mecanism care reduce riscurile și vulnerabilitățile la corupție sunt foarte importante pentru că doar într-o societate unde se respectă principiul de transparență, doar într-o societate unde serviciile publice sunt foarte accesibile, putem vorbi de o democrație adevărată. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne folosim mai multe instrumente. A crescut numărul denunțurilor din partea angajaților din sistem, ceea ce denotă efectul acelor instruiri sau formări ale angajaților. Doar prin comparație – în 2022 am avut peste 70 de astfel de cazuri și în 2024 avem circa 350 de polițiști care au raportat acte de corupție”, afirmă Daniella Misail-Nichitin, Ministra afacerilor interne.

Suedia continuă să fie un partener de încredere al Moldovei în lupta împotriva corupției, oferind expertiză și resurse pentru a sprijini eforturile naționale de reformă.

“Pentru noi eforturile anticorupție sunt atât o problemă în sine, nu? Dar este, de asemenea, ceva cu care lucrăm în toate inițiativele pe care le facem aici în Moldova. Investim împreună cu partenerii pentru ca DCAF să examineze această problemă într-un mod mai sistematic, așa cum facem în timpul acestei conferințe de astăzi. Ne uităm la sistemele interne de responsabilitate, şi de asemenea, la sprijinul pentru procesul de integrare în UE, deoarece acest lucru va fi cu adevărat esențial pentru ca Moldova să devină parte a UE într-o bună zi. Dar acesta nu este doar un obiectiv, ci este ceva care va fi o bază a societății moldovenești. Iar noi analizăm modul în care putem aborda acest aspect în cadrul proiectului nostru specific. Așadar, este o problemă foarte largă pentru noi, pentru care facem tot posibilul să sprijinim Moldova în orice domeniu”, declară Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova.

Conferința a evidențiat necesitatea unei abordări integrate și coordonate pentru a combate corupția la toate nivelurile. Participanții au convenit că doar prin eforturi comune și prin promovarea unei culturi a integrității se poate construi un viitor fără corupție.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 08:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 08:54 // Actual //  Ursu Victor

La aproape jumătate de an de la începutul celui de-al doilea mandat, președintele Donald Trump a implementat o serie de politici economice agresive – tarife globale, măsuri dure anti-imigrație și o reducere radicală a taxelor adoptată de Congres. Deși aceste măsuri ar putea remodela profund economia americană, impactul lor real este, deocamdată, limitat, subliniază The Washington Post.

Piețele bursiere continuă să crească, inflația este stabilă, iar rata șomajului a scăzut în iunie la 4,1%. Totuși, în ciuda acestor indicatori pozitivi, specialiștii avertizează că economia dă semne de oboseală.

În primul trimestru al anului, produsul intern brut (PIB) al SUA a înregistrat o scădere, iar consumatorii devin tot mai rezervați, reducând cheltuielile. Spre deosebire de optimismul de la finalul anului trecut, perspectivele actuale sunt mai nuanțate.

„Trump a preluat o economie care creștea peste medie, iar acum pare că s-a plafonat”, a declarat Douglas Holtz-Eakin, fost economist-șef al Consiliului de Consultanți Economici în administrația Bush. „Nu este o veste rea, dar nici una bună nu este.”

În acest context, analiștii se întreabă dacă actualele politici ale Casei Albe vor susține economia pe termen lung sau vor genera instabilitate în trimestrele următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO