Stare de urgență în energetică! Premierul Recean anticipă probleme majore în aprovizionarea cu energie electrică

05 Dec. 2024, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 13:48 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat astăzi instituirea stării de urgență în domeniul energetic, începând din 16 decembrie, ca măsură de prevenire a unei posibile crize energetice în contextul riscurilor semnificative de întrerupere a livrărilor de energie.

„Starea de urgență în sectorul energetic înseamnă că există un risc real de întrerupere parțială sau totală a furnizării de energie electrică și a altor tipuri de energie”, a declarat premierul într-o conferință de presă.

Recean a explicat că, în cazul în care aceste riscuri se materializează, Guvernul ar putea fi nevoit să ia măsuri drastice, cum ar fi restricționarea exporturilor de energie electrică și introducerea altor reglementări pentru a limita impactul asupra populației.

„Ar putea fi necesar să impunem restricții la exporturile de energie pentru a asigura necesarul intern și a diminua efectele negative asupra cetățenilor, în special în cazurile în care centrala de la Cuciurgani nu va putea furniza energia necesară”, a adăugat Recean.

Premierul a subliniat că și începerea anului 2024 aduce noi provocări, în contextul situației din Ucraina, unde infrastructura energetică din sud-estul și estul țării ar putea fi afectată de atacuri rusești.

„Este posibil ca infrastructura din sud-estul și estul Ucrainei să fie supusă unor atacuri din partea Rusiei, ceea ce ar putea duce la crize tehnice în sectorul energetic și să distorsioneze aprovizionarea cu energie”, a afirmat premierul.

În acest context, guvernul trebuie să aibă toate instrumentele necesare pentru a implementa măsuri corective, inclusiv în privința companiilor din sectorul privat. „Trebuie să avem capacitatea de a impune acțiuni rapide și eficiente pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie și a proteja populația de eventualele disfuncționalități”, a concluzionat Recean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală