Sancțiunile SUA schimbă jocul! Plățile pentru gaz în ruble, alternativa Rusiei la sancțiunile împotriva Gazprombank

06 Dec. 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a modificat regulile de plată pentru gazul natural destinat cumpărătorilor străini, în contextul sancțiunilor impuse de SUA asupra Gazprombank, banca autorizată să gestioneze aceste tranzacții. Noul mecanism este prevăzut în decretul semnat de președintele Rusiei și publicat joi seara.

Conform decretului, plățile prin conturile speciale deschise la Gazprombank, introduse în martie 2022, vor fi suspendate până la ridicarea sancțiunilor aplicate acestei bănci.

Pentru realizarea plăților, banca autorizată poate acum să deschidă furnizorului rus un cont în ruble pentru primirea sumelor transferate de cumpărătorii străini sau conturi în ruble și valută pentru gestionarea datoriilor. De asemenea, obligațiile de plată pentru livrări pot fi stinse prin compensarea cererilor reciproce, la discreția furnizorului rus.

Cumpărătorii străini vor trebui să transfere suma datorată în ruble în contul furnizorului, deschis la banca autorizată, fiind permisă și primirea de plăți în ruble din partea unor terțe părți.

Gazprombank, care anterior facilita plățile pentru exporturile de gaz rusesc, a fost adăugată în noiembrie pe lista SDN (Specially Designated Nationals) de către Washington, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru a făcut imposibilă menținerea schemei anterioare de plată pentru cumpărătorii străini.

Decretul nu clarifică însă ce alte bănci pot fi utilizate pentru efectuarea plăților în locul Gazprombank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!