Autoritățile din Europa continuă să aresteze cetățeni ruși implicați în piața criptomonedelor. În această săptămână, în Polonia, la cererea Statelor Unite, a fost reținut Dmitri Vasiliev, un fost co-proprietar al platformei de schimb Wex (fosta Btc-e). De pe conturile acestei burse prăbușite au fost furate sume cuprinse între 500 de milioane și 1 miliard de dolari, bani care aparțineau investitorilor din mai multe țări. În 2017, în Grecia, a fost arestat Alexander Vinnik, cetățean rus și lider al Btc-e, care a ispășit o parte din pedeapsa sa în închisoare, iar în 2022 a fost extrădat în Statele Unite.
Vasiliev este suspectat de fraudă și spălare de bani pe una dintre cele mai mari platforme de criptomonede din lume, conform RMF24, care citează datele Biroului Central de Investigații al Poliției Poloneze (CBSP). În Statele Unite, Vasilyev riscă până la 20 de ani de închisoare. De asemenea, are legături cu oameni de afaceri din Donbas, potrivit aceleași surse.
Acesta nu este primul arest al lui Vasiliev. Jurnalistul Andrei Zaharov scrie că el a fost reținut de trei ori în Europa la cererea Kazahstanului, unde un client al platformei Wex a depus plângere. Arestările au avut loc în 2019 în Italia, în 2021 în Polonia și în 2022 în Croația, dar de fiecare dată a reușit să scape de acuzații. Conform lui Zaharov, arestarea actuală nu este legată de cazul Wex, ci de acuzații de ocolire a sancțiunilor prin intermediul schimburilor de criptomonede din Statele Unite.
Acesta este doar un alt caz de urmărire a cetățenilor ruși implicați în operațiuni frauduloase cu criptomonede. În Washington, hackerul Ilia Lihteștein a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru una dintre cele mai mari furturi din istoria criptomonedelor, după ce a spart bursa Bitfinex și a furat peste 119.000 de bitcoini, echivalentul a 72 de milioane de dolari la momentul furtului. În octombrie 2024, în Portugalia, la cererea SUA, a fost reținut Alexei Andriunin, șeful companiei de criptomonede Gotbit, sub acuzația de manipulare a pieței și obținere a milioane de dolari.
De asemenea, în august 2023, Ministerul Justiției din SUA i-a acuzat pe fondatorii criptomixerului Tornado Cash, Roman Semenov și americanul Roman Storm, de spălare de bani, susținând că prin Tornado au fost spălate aproximativ 1 miliard de dolari. Tot în 2023, în Olanda a fost arestat Alexei Perțev, dezvoltatorul Tornado Cash.
În prima parte a anului 2023, în Miami a fost arestat Anatolii Legkodimov, co-fondatorul schimbului de criptomonede Bitzlato, fiind acuzat de autoritățile americane că prin Bitzlato au fost spălate 700 de milioane de dolari, inclusiv fonduri provenite din vânzarea de droguri pe platforma Hydra.