Fraudă de miliarde! Regele criptomonedelor, rusul Dmitri Vasiliev, capturat în Polonia

06 Dec. 2024, 14:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 14:11 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Europa continuă să aresteze cetățeni ruși implicați în piața criptomonedelor. În această săptămână, în Polonia, la cererea Statelor Unite, a fost reținut Dmitri Vasiliev, un fost co-proprietar al platformei de schimb Wex (fosta Btc-e). De pe conturile acestei burse prăbușite au fost furate sume cuprinse între 500 de milioane și 1 miliard de dolari, bani care aparțineau investitorilor din mai multe țări. În 2017, în Grecia, a fost arestat Alexander Vinnik, cetățean rus și lider al Btc-e, care a ispășit o parte din pedeapsa sa în închisoare, iar în 2022 a fost extrădat în Statele Unite.

Vasiliev este suspectat de fraudă și spălare de bani pe una dintre cele mai mari platforme de criptomonede din lume, conform RMF24, care citează datele Biroului Central de Investigații al Poliției Poloneze (CBSP). În Statele Unite, Vasilyev riscă până la 20 de ani de închisoare. De asemenea, are legături cu oameni de afaceri din Donbas, potrivit aceleași surse.

Acesta nu este primul arest al lui Vasiliev. Jurnalistul Andrei Zaharov scrie că el a fost reținut de trei ori în Europa la cererea Kazahstanului, unde un client al platformei Wex a depus plângere. Arestările au avut loc în 2019 în Italia, în 2021 în Polonia și în 2022 în Croația, dar de fiecare dată a reușit să scape de acuzații. Conform lui Zaharov, arestarea actuală nu este legată de cazul Wex, ci de acuzații de ocolire a sancțiunilor prin intermediul schimburilor de criptomonede din Statele Unite.

Acesta este doar un alt caz de urmărire a cetățenilor ruși implicați în operațiuni frauduloase cu criptomonede. În Washington, hackerul Ilia Lihteștein a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru una dintre cele mai mari furturi din istoria criptomonedelor, după ce a spart bursa Bitfinex și a furat peste 119.000 de bitcoini, echivalentul a 72 de milioane de dolari la momentul furtului. În octombrie 2024, în Portugalia, la cererea SUA, a fost reținut Alexei Andriunin, șeful companiei de criptomonede Gotbit, sub acuzația de manipulare a pieței și obținere a milioane de dolari.

De asemenea, în august 2023, Ministerul Justiției din SUA i-a acuzat pe fondatorii criptomixerului Tornado Cash, Roman Semenov și americanul Roman Storm, de spălare de bani, susținând că prin Tornado au fost spălate aproximativ 1 miliard de dolari. Tot în 2023, în Olanda a fost arestat Alexei Perțev, dezvoltatorul Tornado Cash.

În prima parte a anului 2023, în Miami a fost arestat Anatolii Legkodimov, co-fondatorul schimbului de criptomonede Bitzlato, fiind acuzat de autoritățile americane că prin Bitzlato au fost spălate 700 de milioane de dolari, inclusiv fonduri provenite din vânzarea de droguri pe platforma Hydra.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În lipsa unui mecanism transparent de selecție a contribuabililor verificați, controalele fiscale sunt folosite ca instrument politic de către partidul aflat la guvernare, indiferent de culoarea acestuia, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

„Atâta timp cât nu ai un sistem clar și transparent care să explice de ce alegi un contribuabil și nu altul, vei avea întotdeauna tentația să te duci peste cel care nu simpatizează cu partidul tău. Eu cred că acest lucru se întâmplă deja. Este o bănuială rezonabilă, dar foarte realistă”, a declarat Ioniță.

El a subliniat că, de fapt, presiunea pentru reformarea sistemului fiscal nu vine din interiorul țării, ci din partea partenerilor externi – FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Tot ce am făcut bun în această țară, am făcut fiind presați din afară. Așa am liberalizat și spațiul aerian, nu pentru că a vrut cineva de la noi, ci contrar voinței celor de la guvernare”.

Economistul a avertizat că, în practică, instituțiile de control evită deliberat să verifice „peștii mari” – marile companii care sunt cel mai des implicate în scheme complexe de evaziune fiscală. „Ei nu se duc la cei mari din trei motive. Unu – aceștia sunt conectați politic. Doi – au relații personale strânse cu cei de la FISC. Și trei – FISC-ul nu are suficienți oameni pregătiți ca să facă față armatei de juriști din companiile mari”.

Ioniță a mai adăugat că, în loc să fie identificați contribuabilii cu adevărat problematici prin metode analitice, autoritățile fiscale preferă să se concentreze pe cazuri mărunte. „Un fost oficial mi-a spus că avem contrabandă masivă cu cafea, dar nu ne atingem de ea pentru că ni s-a spus să ne ocupăm doar de cazurile mari. Doar că, în realitate, nici pe cele mari nu le vedem”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că e nevoie de profesionalizarea urgentă a angajaților FISC, crearea unui sistem obiectiv de analiză a riscurilor fiscale și, mai ales, decuplarea politică a instituțiilor de control. Altfel, spune el, Republica Moldova va continua să lupte cu evaziunea fiscală doar „la nivel declarativ”, în timp ce marile scheme vor fi protejate în continuare de interese de partid.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO