Cel mai mare transportator aerian din Rusia, Aeroflot, a început să cumpere avioane vechi pentru a le dezmembra și utiliza componentele acestora ca piese de schimb. Potrivit surselor citate de publicația „Kommersant”, compania intenționează să achiziționeze cinci avioane de tip Boeing 737–800BCF de la grupul „Volga-Dnepr”.
Aceste aeronave, cu o vechime de 21–22 de ani, au o valoare estimată între 1,4 și 1,9 miliarde de ruble fiecare. Aeroflot intenționează să preia drepturile de leasing ale avioanelor și să încheie un acord de soluționare cu proprietarul aeronavelor, compania irlandeză AerCap.
Deși Aeroflot planifică să transfere avioanele filialei sale low-cost „Pobeda”, conversia lor din configurație cargo în pasager în contextul sancțiunilor este considerată prea complicată și costisitoare. Prin urmare, compania intenționează să recupereze motoarele, trenurile de aterizare, avionicile și alte componente utile.
Aceasta ar putea fi prima tranzacție de acest tip pe piața aviatică din Rusia. În 2023, un alt operator rus, S7, a manifestat interes pentru aeronavele grupului „Atran”, dar nu a reușit să încheie o înțelegere.
Piața aviatică rusă în contextul sancțiunilor
După sancțiunile impuse de SUA și UE, companiile aeriene din Rusia nu mai pot achiziționa sau întreține aeronave produse de Boeing și Airbus. Înainte de războiul din Ucraina, două treimi din flota aeriană rusă era compusă din astfel de avioane. În 2023, guvernul rus a aprobat „canibalizarea” aeronavelor, permițând folosirea pieselor funcționale de la avioane mai vechi pentru întreținerea celor active.
De la începutul anului 2023, Aeroflot a negociat achiziția a peste 100 de aeronave de la firme de leasing străine, cu sprijin financiar din partea statului. Cu toate acestea, previziunile indică o reducere semnificativă a flotei aeriene ruse până în 2026, în absența unei producții interne de componente aviatice.