Boom imobiliar! Băncile moldovenești finanțează locuințe de peste 16 miliarde lei

08 Dec. 2024, 11:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Dec. 2024, 11:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Soldul brut al creditelor din sistemul bancar moldovenesc a înregistrat o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Valoarea acestuia a ajuns la 74,2 miliarde de lei, echivalentul a 45,0% din totalul activelor, marcând o creștere de 16,1% față de începutul perioadei analizate.

Cea mai mare expansiune a fost observată în domeniul creditelor acordate pentru procurarea sau construcția de imobile, care au crescut cu 2,99 miliarde de lei (+22,5%), atingând 16,27 miliarde de lei. Acest segment rămâne un motor principal al pieței financiare, indicând o cerere sporită pentru locuințe și proiecte imobiliare.

Creșteri semnificative au fost înregistrate și în alte categorii:

  • Creditele de consum: +2,71 miliarde de lei (+24,2%), până la 13,91 miliarde de lei;
  • Creditele pentru comerț: +1,33 miliarde de lei (+9,3%), totalizând 15,57 miliarde de lei;
  • Creditele pentru industria energetică: +543 milioane de lei (+72,5%), ajungând la 1,29 miliarde de lei;
  • Creditele pentru construcții: +491,8 milioane de lei (+41,4%), până la 1,68 miliarde de lei;
  • Creditele pentru transport, telecomunicații și dezvoltarea rețelelor: +464,2 milioane de lei (+22,0%), atingând 2,57 miliarde de lei.

Pe de altă parte, unele segmente au înregistrat scăderi. Categoria „alte credite” a avut cea mai mare descreștere, cu 134,2 milioane de lei (-5,9%), totalizând 2,16 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!