Moş Crăciun – prietenul copiilor de la Castel Mimi aşteaptă familiile pe 14 decembrie la o mega-sărbătoare de iarnă

10 Dec. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Dec. 2024, 16:59 // Actual //  bani.md

Sâmbătă, 14 decembrie, Moş Crăciun şi ajutorii săi trag săniile magice la Castel Mimi, într-un loc de basm, decorat cu mii de luminiţe, unde va pregăti activităţi pentru toată familia.

Copiii vor fi întâmpinaţi de crăciunei şi vor avea parte de dans şi distracţie cu Moş Crăciun, cadouri dulci şi concursuri. Fiecare copilaş se va putea încălzi cu ceai gratuit, din partea moşului. Oaspeţii mici cu vârsta între 5 şi 12 ani vor participa la un atelier de decorat biscuiţi din turtă dulce, desfăşurat în Pavilionul Casa Luminii de la Castel Mimi.

Organizatorii pregătesc activităţi şi pentru părinţi. Vinul fiert cu aromă de scorţişoară şi portocală îi va aştepta pe toţi şi va fi servit în cantităţi nelimitate adulţilor. Toţi doritorii care nu au vizitat până acum beciurile vechi ale Castel Mimi au fericita ocazie să fie ghidaţi în trecutul istoric al castelului şi al vinurilor produse de vinărie, care reuşesc să obţină medalii de Aur la fiecare concurs internaţional

Toţi participanţii la sărbătoarea lui Moş Crăciun vor putea face fotografii la cabina foto şi vor merge acasă cu amintiri pentru albumul personal. Pofticioşii vor putea savura plăcinţele tradiţionale, frigărui şi covrigi cu scorţişoară la Open Air Kitchen.

Pe toată durata evenimentului DJ Mix va da tonul petrecerii cu ritmuri muzicale şi hituri de sărbătoare, iar la finalul zilei toţi cei prezenţi vor participa la numărătoarea inversă care va aprinde luminiţele pe impunătorul brad din curtea Castel Mimi şi vor dansa în jurul pomului şi cânta tradiţionalul „O, brad frumos”.

Detalii despre program şi activităţi aflaţi accesând: https://castelmimi.md/events/mos-craciun-prieten-bun-la-castel-mimi/

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA