Energia fotovoltaică a „explodat”! Cât din producţia locală vine de la soare

16 Dec. 2024, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 12:30 // Actual //  Ursu Victor

În trimestrul trei al anului 2024, Republica Moldova a atins o capacitate instalată de 521 MW în centralele electrice din surse regenerabile, ceea ce reprezintă o creștere spectaculoasă de 11 ori față de anul 2019. Aceasta reflectă progresele semnificative făcute în domeniul energiei verzi, cu un avans de 55% față de anul precedent, anunță Ministerul Energiei.

Potrivit datelor furnizate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), capacitatea totală de producție a energiei din surse regenerabile a crescut cu 162 MW față de 2023, iar comparativ cu 2018, aceasta s-a majorat cu 321 MW, adică de șase ori. Din totalul de 521 MW, 383 MW provin din centrale fotovoltaice și eoliene. Centralele fotovoltaice contribuie cu 206 MW, iar cele eoliene cu 154 MW.

În ceea ce privește instalațiile fotovoltaice, capacitatea acestora a crescut semnificativ în 2024, ajungând la 344 MW, aproape dublu față de 185 MW înregistrate în 2023. Instalațiile eoliene au cunoscut o creștere de 22%, trecând de la 126 MW în 2023 la 154 MW în acest an.

Din totalul capacităților fotovoltaice, 119 MW au fost instalate prin mecanismul de sprijin tarif fix, iar 84,5 MW au fost instalate fără suport, energia fiind vândută pe piața liberă. În domeniul eolian, 128 MW au fost instalate pe piața liberă, iar 25,9 MW au beneficiat de sprijinul oferit prin legea privind energia regenerabilă din 2007.

De asemenea, prosumatorii din Republica Moldova (persoane fizice și juridice) au contribuit cu 138 MW, dintre care 115 MW prin mecanismul de contorizare netă și 23 MW prin mecanismul de facturare netă, introdus în ianuarie 2024.

În cadrul procesului de sprijinire a producătorilor de energie regenerabilă, Republica Moldova utilizează trei mecanisme principale:

  • Facturarea netă (înlocuind contorizarea netă din 2024), valabilă pentru micii producători cu instalații destinate consumului propriu.
  • Tarif fix pentru 15 ani, aplicabil parcurilor și centralelor de până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian.
  • Preț fix pentru 15 ani, valabil pentru parcurile și centralele mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, alocate prin licitație.

În vara anului 2024, a fost lansată o licitație pentru parcuri eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate totală de 165 MW, din care 105 MW pentru eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice. Aceste măsuri și creșteri subliniază angajamentul Republicii Moldova de a dezvolta un sector energetic mai verde și mai sustenabil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Polonia colaborează pentru crearea unui hub de gaze în Europa de Est, care să asigure alimentarea cu combustibil a țărilor europene după oprirea tranzitului de gaze rusești, a declarat Nikolai Kolesnik, adjunct al ministrului energiei din Ucraina.

Potrivit oficialului, depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Polonia ar putea constitui baza unei noi modele de afaceri care să înlocuiască ruta actuală de livrare a gazelor din Rusia. „Finalizarea tranzitului marchează începutul competiției pentru noi rute și resurse, printre care se numără și GNL. Integrarea piețelor de gaze pe baza infrastructurii existente și creșterea capacității transfrontaliere disponibile oferă un impuls dezvoltării comerțului și posibilitatea de a înlocui gazul rusesc”, a spus Kolesnik, citat de TASS.

Contractul încheiat în 2019 între Gazprom și Naftogaz privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. După sabotajul gazoductului Nord Stream și suspendarea transportului prin conducta Yamal-Europa, această rută a rămas singura cale de livrare a gazului rusesc către Europa Centrală. Autoritățile ucrainene au refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Rusia, pe fondul războiului, dar au sugerat că ar putea transporta gaze din alte țări, precum Azerbaidjan și Kazahstan, dacă există „logistica adecvată, cerere și contracte”.

Uniunea Europeană a anunțat, în repetate rânduri, că nu este interesată de prelungirea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina. Cu toate acestea, principalele companii de gaze din Europa Centrală au semnat o declarație de susținere a continuării tranzitului până în 2025. Totuși, Financial Times a raportat că există îngrijorări privind aprovizionarea cu gaze în lunile de iarnă, având în vedere că doar 5% din importurile anuale de gaze ale UE trec prin Ucraina, dar oprirea acestui tranzit ar putea genera riscuri. „Este suficient un singur incident pentru ca situația să devină extrem de complicată”, a avertizat un trader.

În același timp, scenariul de bază al Gazprom pentru anul 2025 prevede că tranzitul prin Ucraina nu va mai avea loc, conform informațiilor Reuters și Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală