Deconectări de curent în Republica Moldova – planul pentru gestionarea deficitului de energie

23 Dec. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află într-o perioadă dificilă, iar pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică în fața incertitudinii contextului energetic actual, ÎCS Premier Energy Distribution SA a anunțat implementarea unui program de deconectări planificate. Măsura face parte din Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 820, și este o reacție la starea de urgență instituită pe întreg teritoriul țării începând cu 16 decembrie pentru o perioadă de 60 de zile, anunță ce la mai mare operator de distribuție a energiei electrice Premier Energy.

Programul de întreruperi va fi aplicat doar în cazul unui deficit de putere în sistemul energetic și va fi ajustat în funcție de severitatea și durata deficitului. Conform autorităților, întreruperile vor fi realizate într-un mod nediscriminatoriu și proporțional, avându-se în vedere excluderea consumatorilor de importanță vitală din acest program.

„În cazul în care se vor înregistra întreruperi, consumatorii vor fi informați în avans cu privire la data, ora și durata acestora, prin intermediul canalelor de comunicare ale operatorului și prin email. Recomandăm consumatorilor să se aboneze pentru a primi aceste notificări”, a precizat compania.

De asemenea, autoritățile au avertizat că există riscuri de întreruperi necontrolate ale energiei electrice din cauza deficitului de putere din sistemul comun Ucraina-Republica Moldova. În acest sens, Premier Energy Distribution SA monitorizează situația și colaborează cu autoritățile centrale pentru a adopta măsuri rapide și eficiente, minimizând impactul crizei asupra consumatorilor finali.

Pentru a fi la curent cu eventualele întreruperi de curent, consumatorii sunt îndemnați să își furnizeze datele de email pe pagina web a operatorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Dec. 2024, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a oferit clarificări importante în legătură cu avizul votat de Guvern referitor la legea propusă de Viorel Barda, care prevede un moratoriu pe datoriile fermierilor. Catlabuga a subliniat că, deși există încă multe neînțelegeri și confuzii în presă, avizul guvernamental a fost aprobat și va include sprijinul Ministerului Agriculturii față de fermieri.

„Avizul a fost votat, iar tot sprijinul nostru pentru fermieri va fi reflectat în acest aviz. Este un proces care a implicat propuneri din partea Ministerului Finanțelor și Justiției, iar unele dintre acestea vor fi probabil acceptate parțial. Sperăm că, într-un termen scurt, legea va putea trece prin două lecturi și va intra în vigoare cât mai repede”, a declarat ministra.

Catlabuga a menționat și faptul că Ministerul Agriculturii urmărește să mențină un echilibru între fermieri și producători, indicând că, până acum, au fost întocmite 7.087 de acte de constatare pentru 3.380 de agenți economici, care au terenuri afectate de cel puțin 40%. În acest sens, ministrul a subliniat importanța unui dialog deschis și constructiv cu fermierii pentru a analiza fiecare caz în parte.

„Actul de constatare și raportul statistic agricol vor fi elementele esențiale pentru a stabili eligibilitatea fermierilor în cadrul acestui moratoriu. Vrem să păstrăm calmul și să aplicăm legea în mod corect, analizând fiecare caz individual”, a adăugat Ludmila Catlabuga.

În ceea ce privește modificările aduse proiectului inițial de către deputați, ministra a explicat că acestea reflectă cerințele fermierilor și sunt destinate să îmbunătățească condițiile acestora. Totuși, unele ajustări, cum ar fi proporția de 40% din suprafața afectată, au fost modificate față de propunerea inițială.

„Modificările sunt mici, dar importante pentru a face legea mai aplicabilă și eficientă. De exemplu, furnizorii de inputuri nu mai sunt inclusi în această versiune a proiectului, în urma discuțiilor și solicitărilor fermierilor”, a conchis Ludmila Catlabuga.

La sfârșitul săptămânii trecute, deputații au votat astăzi instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor restante ale fermierilor, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Legea secetei propusă de Alexandru Trubca, președintele Comisiei Agricultură a fost pusă pe pauză.

În legea propusă de Trubca  s-a clarificat chestiunea cu datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală. Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.

Totodată, un alt aspect din legea lui Trubca este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală