Criza conductelor: Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica, la un pas de deconectare

24 Dec. 2024, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Dec. 2024, 10:12 // Actual //  bani.md

Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica se află în pericol de a fi deconectat din nou, pe fondul întârzierilor în livrarea echipamentelor necesare de către compania Turboenergy Power, câștigătoarea unei licitații desfășurate la începutul acestui an. Această companie, cunoscută pentru afacerile sale profitabile în România, are un istoric de neîndeplinire a obligațiilor contractuale în Republica Moldova, scrie jurnal.md.

Turboenergy Power vs. Horus: Un conflict vechi și intens

Turboenergy Power este principalul concurent al companiei Horus, care face parte dintr-un consorțiu ce include întreprinderea rusă Silovîie Mașinî, supusă sancțiunilor internaționale. Cele două companii au fost implicate într-un scandal public major în 2021-2022, legat de atribuirea unui contract de 13 milioane de euro finanțat de Banca Mondială. Disputa s-a extins în instanțe și a inclus acuzații de șantaj și trucare a licitațiilor.

Problemele recente: echipamente neconforme și întârzieri

În urma câștigării unui contract pentru livrarea unor elemente ale conductei principale de abur, Turboenergy Power trebuia să livreze echipamentele până în august 2024. Însă livrarea a fost întârziată, iar echipamentele, sosite abia în octombrie, au fost respinse de Termoelectrica pe motiv că nu corespund cerințelor tehnice. Întreprinderea de stat a aplicat sancțiuni financiare companiei Turboenergy Power și a avertizat că, dacă problemele nu vor fi rezolvate până la sfârșitul anului, va organiza o nouă licitație.

Impactul asupra sistemului energetic

Directorul general al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a declarat că, în lipsa certificării de calitate a echipamentelor livrate, întreprinderea nu le poate accepta. „Nu putem să facem compromisuri, mai ales când e vorba de siguranța echipamentelor care operează sub presiune și temperaturi înalte”, a subliniat acesta.

În același timp, Horus, responsabilă de instalarea conductelor, a raportat întârzieri semnificative din cauza lipsei materialelor necesare.

Declarațiile părților implicate

Victor Slivinschi, administratorul Turboenergy Power, a respins acuzațiile, susținând că informațiile sunt false și că problemele țin de graficul intern al Termoelectrica. De cealaltă parte, autoritățile guvernamentale au precizat că firma mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a demonstra conformitatea echipamentelor.

Turboenergy Power are conexiuni importante în România, unde a derulat contracte de peste 229 milioane RON cu întreprinderi energetice de top. În ciuda succesului de peste Prut, compania se confruntă cu critici serioase în Republica Moldova, pe fondul întârzierilor și calității îndoielnice a echipamentelor livrate.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO