Criza conductelor: Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica, la un pas de deconectare

24 Dec. 2024, 10:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Dec. 2024, 10:12 // Actual //  bani.md

Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica se află în pericol de a fi deconectat din nou, pe fondul întârzierilor în livrarea echipamentelor necesare de către compania Turboenergy Power, câștigătoarea unei licitații desfășurate la începutul acestui an. Această companie, cunoscută pentru afacerile sale profitabile în România, are un istoric de neîndeplinire a obligațiilor contractuale în Republica Moldova, scrie jurnal.md.

Turboenergy Power vs. Horus: Un conflict vechi și intens

Turboenergy Power este principalul concurent al companiei Horus, care face parte dintr-un consorțiu ce include întreprinderea rusă Silovîie Mașinî, supusă sancțiunilor internaționale. Cele două companii au fost implicate într-un scandal public major în 2021-2022, legat de atribuirea unui contract de 13 milioane de euro finanțat de Banca Mondială. Disputa s-a extins în instanțe și a inclus acuzații de șantaj și trucare a licitațiilor.

Problemele recente: echipamente neconforme și întârzieri

În urma câștigării unui contract pentru livrarea unor elemente ale conductei principale de abur, Turboenergy Power trebuia să livreze echipamentele până în august 2024. Însă livrarea a fost întârziată, iar echipamentele, sosite abia în octombrie, au fost respinse de Termoelectrica pe motiv că nu corespund cerințelor tehnice. Întreprinderea de stat a aplicat sancțiuni financiare companiei Turboenergy Power și a avertizat că, dacă problemele nu vor fi rezolvate până la sfârșitul anului, va organiza o nouă licitație.

Impactul asupra sistemului energetic

Directorul general al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a declarat că, în lipsa certificării de calitate a echipamentelor livrate, întreprinderea nu le poate accepta. „Nu putem să facem compromisuri, mai ales când e vorba de siguranța echipamentelor care operează sub presiune și temperaturi înalte”, a subliniat acesta.

În același timp, Horus, responsabilă de instalarea conductelor, a raportat întârzieri semnificative din cauza lipsei materialelor necesare.

Declarațiile părților implicate

Victor Slivinschi, administratorul Turboenergy Power, a respins acuzațiile, susținând că informațiile sunt false și că problemele țin de graficul intern al Termoelectrica. De cealaltă parte, autoritățile guvernamentale au precizat că firma mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a demonstra conformitatea echipamentelor.

Turboenergy Power are conexiuni importante în România, unde a derulat contracte de peste 229 milioane RON cu întreprinderi energetice de top. În ciuda succesului de peste Prut, compania se confruntă cu critici serioase în Republica Moldova, pe fondul întârzierilor și calității îndoielnice a echipamentelor livrate.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ