Energie mai ieftină și mai eficientă! Cum ne ajută noile reglementări energetice

25 Dec. 2024, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Dec. 2024, 13:55 // Actual //  Ursu Victor

În contextul crizei energetice din țară, autoritățile din Republica Moldova își intensifică eforturile pentru a implementa măsuri de economisire a energiei și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Recent, un program național a fost prezentat pentru a sprijini cetățenii și companiile în implementarea unor soluții durabile de economisire a energiei, cu suport legislativ și financiar din partea statului.

Invitații emisiunii „Teritoria svobodî” de la Rlive, au fost Ivan Gadiac, director al Departamentului de Calificare și Certificare a Politicii Energetice din cadrul Centrului Național de Management Energetic, și expertul în eficiență energetică, Piotr Komarov, care au discutat despre progresele recente și planurile pentru viitor. Gădyag a subliniat că, în ultimele două decenii, Republica Moldova a dezvoltat o bază legislativă solidă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, cu legi fundamentale recent actualizate, care includ introducerea certificatelor de eficiență energetică pentru imobile. Aceste certificate vor fi emise de specialiști acreditați și vor oferi cumpărătorilor informații precise despre consumul de energie al unui imobil înainte de achiziție.

În plus, este în curs de dezvoltare o platformă națională pentru monitorizarea eficienței energetice, care va sprijini gestionarea și auditul consumului de energie. Gădyag a menționat și implementarea unui sistem de obligațiuni pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Un alt subiect important a fost realizarea unor proiecte de renovare energetică a clădirilor și introducerea tehnologiilor de încălzire alternative, precum punctele termice individuale (ITP) și sistemele de distribuție a căldurii pe orizontală. Acestea vor permite o mai bună gestionare a temperaturii și vor contribui la economii semnificative de energie. Komarov a subliniat că, prin aceste măsuri, consumatorii vor beneficia de un confort termic mai mare și de facturi mai mici.

Programul este susținut și de parteneri internaționali, precum Norvegia, prin intermediul organizației KNED, care contribuie la implementarea unor proiecte inovative. În următorii ani, autoritățile își propun să extindă aceste soluții în toată țara, inclusiv prin educație și creșterea gradului de informare a cetățenilor despre beneficiile eficienței energetice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Companiile SRL „HATI SHIPMANAGEMENT”, SRL „MRK SHIPMANAGEMENT” și SRL „ADEL SHIPMANAGEMENT”, implicate în transportul petrolului rusesc, au fost respinse de Consiliul pentru Promovarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, după ce nu au prezentat documentele și informațiile solicitate, inclusiv date referitoare la conturile bancare ale fondatorilor. În urma acestui refuz, autoritățile au decis retragerea actelor permisive pentru activitățile acestor companii în domenii sensibile precum energie, transporturi, apă și canalizare, aerospațial, apărare și electoral.

Consiliul a propus refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță strategică, iar în lipsa completărilor cerute, s-a luat decizia de retragere a licențelor și de înstrăinare a acțiunilor deținute în aceste companii într-un termen de 60 de zile de la notificare. Aceasta include și aplicarea clauzei de schimbare a controlului asupra acestora.

De asemenea, SRL „BPC SHIPMANAGEMENT” și SRL „SAL SHIPMANAGEMENT” nu au reușit să furnizeze documentele solicitate în mod repetat de Consiliu, iar în urma acestui fapt s-a decis același refuz de aprobare a investițiilor și retragerea actelor permisive pentru activitățile în domeniile menționate mai sus.

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, potrivit investigației RISE Moldova .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală