Energie mai ieftină și mai eficientă! Cum ne ajută noile reglementări energetice

25 Dec. 2024, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Dec. 2024, 13:55 // Actual //  Ursu Victor

În contextul crizei energetice din țară, autoritățile din Republica Moldova își intensifică eforturile pentru a implementa măsuri de economisire a energiei și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Recent, un program național a fost prezentat pentru a sprijini cetățenii și companiile în implementarea unor soluții durabile de economisire a energiei, cu suport legislativ și financiar din partea statului.

Invitații emisiunii „Teritoria svobodî” de la Rlive, au fost Ivan Gadiac, director al Departamentului de Calificare și Certificare a Politicii Energetice din cadrul Centrului Național de Management Energetic, și expertul în eficiență energetică, Piotr Komarov, care au discutat despre progresele recente și planurile pentru viitor. Gădyag a subliniat că, în ultimele două decenii, Republica Moldova a dezvoltat o bază legislativă solidă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, cu legi fundamentale recent actualizate, care includ introducerea certificatelor de eficiență energetică pentru imobile. Aceste certificate vor fi emise de specialiști acreditați și vor oferi cumpărătorilor informații precise despre consumul de energie al unui imobil înainte de achiziție.

În plus, este în curs de dezvoltare o platformă națională pentru monitorizarea eficienței energetice, care va sprijini gestionarea și auditul consumului de energie. Gădyag a menționat și implementarea unui sistem de obligațiuni pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Un alt subiect important a fost realizarea unor proiecte de renovare energetică a clădirilor și introducerea tehnologiilor de încălzire alternative, precum punctele termice individuale (ITP) și sistemele de distribuție a căldurii pe orizontală. Acestea vor permite o mai bună gestionare a temperaturii și vor contribui la economii semnificative de energie. Komarov a subliniat că, prin aceste măsuri, consumatorii vor beneficia de un confort termic mai mare și de facturi mai mici.

Programul este susținut și de parteneri internaționali, precum Norvegia, prin intermediul organizației KNED, care contribuie la implementarea unor proiecte inovative. În următorii ani, autoritățile își propun să extindă aceste soluții în toată țara, inclusiv prin educație și creșterea gradului de informare a cetățenilor despre beneficiile eficienței energetice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO