Cel mai bogat om din Georgia, pedepsit de SUA pentru legături cu Kremlinul

28 Dec. 2024, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Dec. 2024, 10:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statele Unite au impus sancțiuni lui Bidzina Ivanișvili, fondatorul și președintele de onoare al partidului de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian”, precum și fost premier al țării. Ivanișvili a fost inclus pe lista de sancțiuni a Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Trezorerie al SUA.

Toate activele deținute de Ivanișvili pe teritoriul SUA sau controlate de cetățeni americani vor fi înghețate. Decizia se bazează pe un ordin prezidențial emis de Joe Biden în aprilie 2021, care vizează persoanele implicate în corupție internațională, încălcarea drepturilor omului sau subminarea instituțiilor democratice.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a explicat că activitățile lui Ivanișvili subminează viitorul democratic și euroatlantic al Georgiei în favoarea Rusiei. „Acțiunile lui Bidzina Ivanișvili și ale partidului „Visul Georgian” au afectat instituțiile democratice, au permis încălcări ale drepturilor omului și au restricționat libertățile fundamentale din Georgia. Aceste acțiuni au slăbit aspirațiile poporului georgian spre un viitor euroatlantic, așa cum este reflectat în Constituția Georgiei”, a declarat Blinken.

Potrivit oficialului american, acțiunile lui Ivanișvili au făcut ca Georgia să devină vulnerabilă în fața Rusiei, care ocupă peste 20% din teritoriul țării. Blinken a condamnat, de asemenea, represiunea violentă împotriva protestatarilor, jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile omului și opoziției.

Bidzina Ivanișvili este considerat cel mai bogat om din Georgia, cu o avere estimată la 4,9 miliarde de dolari, conform Forbes. El și-a început cariera și a acumulat averea în Rusia în anii ’90. În 2012, Ivanișvili a fondat partidul „Visul Georgian” și a ocupat funcția de prim-ministru al Georgiei între octombrie 2012 și noiembrie 2013.

Protestele din Georgia au escaladat recent după alegerile parlamentare, în urma cărora „Visul Georgian” a câștigat 53,93% din voturi. Tensiunile au crescut pe 28 noiembrie, când premierul Irakli Kobakhidze a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028 și refuzul asistenței financiare europene.

Poliția a intervenit brutal pentru a dispersa protestele, ceea ce a atras critici din partea președintei Salome Zurabișvili, care a comparat acțiunile forțelor de ordine cu represiunea din Rusia. „Violența împotriva cetățenilor pașnici este inacceptabilă și amintește de metodele utilizate în Rusia”, a declarat aceasta.

Pe fondul tensiunilor, cinci ambasadori georgieni și-au dat demisia, iar peste 135 de diplomați au semnat o scrisoare deschisă prin care condamnă acțiunile autorităților. De asemenea, mai multe universități și școli au intrat în grevă, suspendând cursurile. Lituania, Letonia, Estonia și Ucraina au impus anterior sancțiuni împotriva lui Ivanișvili și a liderilor Ministerului de Interne din Georgia pentru reprimarea protestelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 17:42 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a reluat marți campania de presiune asupra Iranului, vizând reducerea la zero a exportului de petrol iranian, pentru a împiedica Teheranul să obțină arme nucleare, transmite Reuters.

Înainte de întâlnirea cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a semnat un memorandum prezidențial care reînvie politica fermă a Washingtonului față de Iran, implementată în timpul primului său mandat.

Trump a afirmat că este deschis unui dialog cu Iranul și și-a exprimat dorința de a discuta cu liderul iranian. „Pentru mine este foarte simplu: Iranul nu trebuie să aibă arme nucleare”, a spus Trump. Întrebat cât de aproape este Teheranul de a dezvolta arme nucleare, Trump a răspuns: „Sunt mult prea aproape.”

Reprezentanța Iranului la Națiunile Unite din New York nu a oferit imediat un răspuns la solicitarea de comentarii.

Memorandumul semnat de Trump prevede, printre altele, ca ministrul american al Finanțelor să exercite o presiune economică maximă asupra Iranului, inclusiv prin sancțiuni și măsuri de constrângere pentru cei care încalcă restricțiile existente. De asemenea, acesta include instrucțiuni pentru Ministerul de Finanțe și Departamentul de Stat al SUA să lanseze o campanie destinată să reducă la zero exportul de petrol iranian.

Potrivit OPEC, producția de petrol în Iran a atins în 2024 cel mai înalt nivel din 2018 până în prezent. Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, consideră că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți membri ai OPEC dispun de capacități excedentare pentru a compensa pierderile de export din Iran, care este și el un membru al OPEC.

Beijingul nu recunoaște sancțiunile americane, iar companiile chineze achiziționează o mare parte din petrolul iranian. China și Iranul au creat, de asemenea, un sistem comercial care utilizează în principal yuanul chinezesc și o rețea de intermediari, ceea ce permite evitarea utilizării dolarului și controlul autorităților americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală