România devine motorul energetic al Republicii Moldova! Două treimi din consum, asigurate de astăzi

01 Ian. 2025, 12:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 12:11 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, aproape două treimi din energia electrică necesară Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, este asigurată din importuri din România. Decizia vine în contextul încetării tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii separatiste Transnistria, lăsând fără combustibil centrala de la Cuciurgan (MGRES), care în trecut furniza peste 80% din energia necesară malului drept. Contractul cu centrala MGRES, controlată de compania rusă InterRAO, nu a mai fost reînnoit, după ce Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze în Transnistria.

Potrivit Energocom, traderul de stat din Republica Moldova, pentru luna ianuarie 2025, necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului va fi asigurat astfel:

  • 28% – producție locală, generată de centralele termice din Chișinău și Bălți (peste 127.000 MWh);
  • 10% – energie regenerabilă (46.000 MWh), provenind din surse cu tarif fix stabilit de ANRE și de pe piața liberă;
  • 62% – importuri din România, cea mai mare parte fiind achiziționată de pe bursa OPCOM.

Energocom estimează că 39% din consum va fi acoperit prin achiziții de pe OPCOM (178.000 MWh), iar 23% (105.000 MWh) prin contracte bilaterale, dintre care 16,9% reprezintă o înțelegere cu Nuclearelectrica și 6,7% cu alți producători, posibil OMV Petrom, cu care se află în negocieri.

Ministerul Energiei de la Chișinău anunțase anterior că își planifică să reducă dependența de importurile din România pentru orele de vârf de consum. Totuși, situația geopolitică și restricțiile asupra livrărilor de gaze către Transnistria au determinat această schimbare. Energocom subliniază că echipele sale vor lucra non-stop pentru a maximiza șansele de achiziție a energiei de pe piața intrazilnică din România.

„Am luat în calcul consumul diferit pentru zi/noapte și zile lucrătoare sau de odihnă, adaptând achizițiile în funcție de cele mai bune oferte disponibile. De asemenea, colaborăm cu operatorii de transport din România și Republica Moldova pentru a respecta angajamentele contractuale. Totuși, importurile rămân dependente de capacitatea comercială alocată la hotar”, a declarat Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Mai 2025, 09:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 09:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul polonez Maspex, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară din Europa Centrală și de Est, pregătește o nouă mișcare de amploare în România – preluarea poziției de control în cadrul Purcari Wineries, unul dintre cei mai mari producători de vin din regiune, cu origini în Republica Moldova. Tranzacția, estimată la peste 420 milioane de lei, este condiționată de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Maspex deținea deja un pachet minoritar sub 5% în cadrul companiei listate la Bursa de Valori București, însă acordul recent vizează obținerea unei participații majoritare, într-un deal care nu este considerat ostil. Vânzătorii ar fi mai mulți investitori instituționali, în frunte cu fondatorul și CEO-ul Purcari, Victor Bostan, scrie Ziarul Financiar.

După anunțul oficial de miercuri, 21 mai, acțiunile Purcari au fost suspendate temporar de la tranzacționare. La revenirea pe bursă, prețul titlurilor a crescut cu 25%, investitorii anticipând o aliniere la prețul oferit de Maspex – 21 de lei per acțiune, comparativ cu prețul anterior de 14,28 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei ajungea la aproximativ 570 milioane de lei.

Purcari operează peste 2.000 de hectare de viță-de-vie în România, Republica Moldova și Bulgaria, și a încheiat anul 2024 cu venituri de 382 milioane de lei (75 milioane de euro), în creștere cu 3%. Compania este recunoscută pentru extinderea prin achiziții, strategie împărtășită și de Maspex.

Pentru Maspex, achiziția ar marca a cincea tranzacție majoră în România, după preluarea unor branduri precum Rio Bucovina, Tymbark, Salatini și altele. Grupul, cu o prezență globală în 80 de țări și afaceri anuale de 3,7 miliarde de euro, vizează astfel diversificarea portofoliului și pătrunderea pe o piață a vinului competitivă, dar fragmentată.

În prezent, circa 60% din acțiunile Purcari sunt deținute de entități juridice, dintre care 20% aparțin firmei cipriote Amboselt. Restul acțiunilor sunt în mâinile investitorilor de retail.

Tranzacția, care ar deveni cea mai mare din istoria industriei vinului din România și Republica Moldova, vine într-un moment dificil pentru sector, marcat de scăderea consumului și de un număr tot mai mare de producători mici aflați în căutarea unor cumpărători.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autorități, Maspex ar deveni unul dintre cei mai importanți actori de pe piața vinului din regiune, cu potențial de consolidare și internaționalizare accelerată a brandului Purcari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO