Patru noi poduri peste Prut: Bucureștiul a desemnat câștigătorul proiectării

09 Ian. 2025, 18:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 18:22 // Actual //  Ursu Victor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de la București a anunțat câștigătorul licitației pentru „Servicii de proiectare – faza Studiu de Fezabilitate” aferente construcției a patru poduri noi peste râul Prut, care vor conecta România și Republica Moldova.

Obiectivele vizate:

1. Pod nou Stânca (RO) – Costești (MD)

2. Pod nou Bumbăta (RO) – Leova (MD)

3. Pod nou Fălciu (RO) – Leca (MD)

4. Pod nou Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD)

Licitația a fost câștigată de SC LIKE CONSULTING SRL, care va realiza studiile de fezabilitate pentru fiecare dintre cele patru loturi la un preț de 1.100.000 lei fără TVA per lot.

Durata fiecărui contract este de 12 luni, timp în care vor fi realizate studiile necesare pentru demararea construcției podurilor. Proiectele au scopul de a:

Crește capacitatea de transport între România și Republica Moldova;

Facilita conectarea Republicii Moldova la rețelele europene de transport TEN-T;

Optimizarea fluxului de mărfuri către Portul Constanța;

Elimina blocajele din punctele de trecere a frontierei.

Contractele sunt finanțate din bugetul de stat al României. După finalizarea perioadei legale pentru depunerea contestațiilor și soluționarea acestora, CNAIR va semna contractele cu ofertantul câștigător, după obținerea tuturor avizelor necesare.

 

 

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 22:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:28 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a oferit detalii despre procesul de racordare a localităților din zona de securitate la rețeaua Moldovagaz, conform unei decizii a CSE. El a subliniat că, deși în condiții normale acest proces durează între șase și nouă luni, situația excepțională din această iarnă impune accelerarea lucrărilor.

„În mod normal, perioada de la inițierea unui proiect până la finalizare durează între șase și nouă luni. Dar acum vorbim de o situație excepțională. Cred că putem realiza racordarea în termen de maximum 3 luni, în funcție de situația din teren,” a declarat Ceban.

Acesta a menționat că echipele Moldovagaz sunt deja pe teren, iar proiectarea lucrărilor a început.

„Chiar astăzi colegii mei lucrează, iar mâine vom prezenta un proiect suplimentar, o modificare a planului de dezvoltare pentru operatorii de distribuție, cum sunt Ștefan Vodă-Gaz și Ialoveni-Gaz. Sper foarte mult ca în termen de 3 luni să fie posibil,” a precizat el.

Un aspect tehnic major îl reprezintă traversarea râului Nistru, o lucrare complexă ce implică o coordonare atentă și colaborarea cu companii specializate. „Pentru localitățile din zona de securitate, aceste lucrări sunt mai complicate, dar rămân realizabile,” a subliniat Vadim Ceban.

De la 1 ianuarie regiunea stângă a Nistrului, dar și localitățile din Zona de Securitate, controlate de Chișinău au rămas fără gaz urmare a suspendării livrărilor de către Gazprom.

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală