Premierul Dorin Recean: Criza energetică, o oportunitate pentru transformarea economiei în una mai eficientă

09 Ian. 2025, 19:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Ian. 2025, 19:52 // Actual //  MD Bani

Premierul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de carne, lapte și panificație despre necesitatea ajustării consumului de energie la nivelul întreprinderilor și importanța investițiilor în eficiența energetică. Potrivit șefului Executivului, menținerea competitivității și combaterea inflației rămân priorități în contextul crizei energetice, iar adaptarea la prețurile pieței de energie electrică este esențială pe termen lung.

„Obiectivul nostru este să avem o perioadă de tranziție în care vom investi în eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, așa încât să cheltuim mai puțin. Până atunci, vom sprijini industria alimentară prin măsuri pe termen scurt și lung. Să nu uităm că actuala criză reprezintă o provocare, dar și o oportunitate de a transforma economia noastră în una mai eficientă și mai durabilă”, a declarat premierul Dorin Recean.

În cadrul discuției, premierul a anunțat pregătirea unui program de compensații pentru mediul de afaceri, care va fi lansat în perioada următoare, și a vorbit despre un mecanism de ajutor de stat destinat investițiilor din industria Republicii Moldova. Acesta va sprijini producătorii care doresc să-și modernizeze afacerile, inclusiv în direcția eficienței energetice.

Reprezentanții industriei au solicitat sprijin pentru subvenționarea proiectelor de instalare a panourilor solare și realizarea auditurilor energetice, precum și revizuirea taxelor vamale pentru materia primă importată. În același timp, aceștia au prezentat măsurile deja implementate pentru reducerea consumului de energie electrică, cum ar fi instalarea senzorilor de oprire automată a luminii și utilizarea becurilor LED.

Guvernul urmează să anunțe în curând detalii despre programele de sprijin pentru companii, cu scopul de a transforma criza energetică într-o oportunitate pentru o economie mai sustenabilă și mai competitivă.

 

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală