Bani pentru Kremlin! Giganții americani plătesc taxe uriașe în Rusia, 1,2 miliarde de dolari

11 Ian. 2025, 18:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 18:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile americane care își continuă activitatea pe piața rusă au achitat peste 1 miliard de dolari în taxe către bugetul Rusiei în 2023. Potrivit publicației Newsweek, citând datele grupului B4Ukraine și ale Institutului Școlii de Economie din Kiev (KSE), suma totală a impozitelor pe profit plătite de aceste companii a fost de 1,2 miliarde de dolari.

În 2021, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, valoarea taxelor plătite de companiile americane în Rusia a fost de 915,7 milioane de dolari, deși veniturile erau mai mari – 50 de miliarde de dolari, comparativ cu 30,5 miliarde de dolari în 2023. Astfel, în 2023, Statele Unite au devenit cel mai mare plătitor străin de taxe către bugetul Rusiei.

Printre cele mai mari companii americane care contribuie la bugetul Rusiei se numără:

Philip Morris – 220 milioane dolari,

PepsiCo – 135 milioane dolari,

Mars – 99 milioane dolari,

Procter & Gamble – 67 milioane dolari,

Mondelez – 62 milioane dolari,

Citigroup – 53 milioane dolari,

Cargill – 50 milioane dolari,

Johnson & Johnson – 42 milioane dolari,

Coca-Cola Hellenic – 34 milioane dolari,

Weatherford – 32 milioane dolari.

Fostul ambasador al SUA în Rusia și profesor la Universitatea Stanford, Michael McFaul, a criticat dur companiile care au decis să-și continue activitatea în Rusia. Într-o declarație pentru Newsweek, el a numit aceste acțiuni imorale:
„Este absolut rușinos că aceste companii americane au ales să rămână în Rusia, subvenționând războiul barbar al lui Putin în Ucraina. Sper că acționarii acestor companii vor reflecta asupra moralității acestui [sprijin indirect] pentru uciderea civililor. Nu este prea târziu să facă ceea ce trebuie.”

Pe locul doi în clasamentul contribuabililor străini se află companiile germane, care au plătit Rusiei 693 de milioane de dolari, urmate de cele austriece, cu contribuții de 579 de milioane de dolari.

Newsweek a menționat că firmele străine care doresc să părăsească piața rusă se confruntă cu condiții stricte impuse de autoritățile ruse, inclusiv un „impozit de ieșire” de 15% și o reducere obligatorie de 50% la vânzarea activelor. Doar în perioada ianuarie-martie 2024, „impozitul de ieșire” a generat pentru Rusia 385 de milioane de dolari.

 

Realitatea Live

11 Ian. 2025, 09:56
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 09:56 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) avertizează asupra unei abateri pozitive semnificative în prognoza inflației pe termen scurt, cu depășirea limitei superioare a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0% anual. Această situație este așteptată să persiste pe parcursul mai multor trimestre din anul 2025.

Principalele cauze ale creșterii inflației:

  1. Sistarea livrărilor de gaze naturale prin Ucraina după 31 decembrie 2024.
    • Republica Moldova este nevoită să acopere necesarul de energie electrică din surse proprii și din import, la prețuri mai ridicate.
    • Absența livrărilor de energie de la centrala din Cuciurgan a generat creșteri ale tarifelor la electricitate de la începutul anului 2025.
  2. Majorarea tarifelor la gazele naturale și energia termică.
    • Aceste ajustări se reflectă în creșterea prețurilor la bunuri și servicii conexe.
  3. Cerere internă și externă slabă.
    • Diminuarea ritmului de creștere a veniturilor disponibile a redus cererea internă.
    • Activitatea economică încetinită în Uniunea Europeană afectează negativ cererea externă, influențând procesul inflaționist.

BNM continuă să monitorizeze cu atenție evoluția inflației, precum și factorii macroeconomici interni și externi care pot influența această dinamică. Instituția subliniază că este pregătită să intervină prin ajustarea instrumentelor de politică monetară pentru a menține stabilitatea prețurilor.

Această evoluție subliniază complexitatea provocărilor economice pentru Republica Moldova în 2025, în contextul unor factori externi imprevizibili și al ajustărilor necesare pe piața energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală