Bani pentru Kremlin! Giganții americani plătesc taxe uriașe în Rusia, 1,2 miliarde de dolari

11 Ian. 2025, 18:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 18:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile americane care își continuă activitatea pe piața rusă au achitat peste 1 miliard de dolari în taxe către bugetul Rusiei în 2023. Potrivit publicației Newsweek, citând datele grupului B4Ukraine și ale Institutului Școlii de Economie din Kiev (KSE), suma totală a impozitelor pe profit plătite de aceste companii a fost de 1,2 miliarde de dolari.

În 2021, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, valoarea taxelor plătite de companiile americane în Rusia a fost de 915,7 milioane de dolari, deși veniturile erau mai mari – 50 de miliarde de dolari, comparativ cu 30,5 miliarde de dolari în 2023. Astfel, în 2023, Statele Unite au devenit cel mai mare plătitor străin de taxe către bugetul Rusiei.

Printre cele mai mari companii americane care contribuie la bugetul Rusiei se numără:

Philip Morris – 220 milioane dolari,

PepsiCo – 135 milioane dolari,

Mars – 99 milioane dolari,

Procter & Gamble – 67 milioane dolari,

Mondelez – 62 milioane dolari,

Citigroup – 53 milioane dolari,

Cargill – 50 milioane dolari,

Johnson & Johnson – 42 milioane dolari,

Coca-Cola Hellenic – 34 milioane dolari,

Weatherford – 32 milioane dolari.

Fostul ambasador al SUA în Rusia și profesor la Universitatea Stanford, Michael McFaul, a criticat dur companiile care au decis să-și continue activitatea în Rusia. Într-o declarație pentru Newsweek, el a numit aceste acțiuni imorale:
„Este absolut rușinos că aceste companii americane au ales să rămână în Rusia, subvenționând războiul barbar al lui Putin în Ucraina. Sper că acționarii acestor companii vor reflecta asupra moralității acestui [sprijin indirect] pentru uciderea civililor. Nu este prea târziu să facă ceea ce trebuie.”

Pe locul doi în clasamentul contribuabililor străini se află companiile germane, care au plătit Rusiei 693 de milioane de dolari, urmate de cele austriece, cu contribuții de 579 de milioane de dolari.

Newsweek a menționat că firmele străine care doresc să părăsească piața rusă se confruntă cu condiții stricte impuse de autoritățile ruse, inclusiv un „impozit de ieșire” de 15% și o reducere obligatorie de 50% la vânzarea activelor. Doar în perioada ianuarie-martie 2024, „impozitul de ieșire” a generat pentru Rusia 385 de milioane de dolari.

 

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

Rusia importă în secret motoare chinezești pentru drone de atac, disimulate în documente ca fiind „echipamente de refrigerare industrială”, potrivit unei investigații realizate de Reuters, care citează trei oficiali europeni din serviciile de informații și o serie de documente vamale și comerciale, scrie Reuters.

Conform surselor, aceste componente sunt destinate întreprinderii rusești „Kupol”, producătorul dronelor de atac de tip „Garpia-A1”, utilizate pe frontul din Ucraina. Motoarele sunt livrate din Beijing către Moscova și apoi redirecționate către uzina din Ijevsk, unde are loc asamblarea finală.

Pentru a evita controalele de export impuse de Beijing, transporturile au fost etichetate în acte ca „sisteme frigorifice industriale”. Livrările au fost efectuate în mod regulat de companiile aeriene Sichuan Airlines și China Southern Airlines, chiar și către entități aflate sub sancțiuni internaționale.

Un document intern al companiei „Kupol”, obținut de Reuters, arată că aceasta a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru fabricarea a peste 6.000 de drone Garpia-A1 în 2025, de trei ori mai multe decât cele aproximativ 2.000 produse în 2024. Până în aprilie 2025, fuseseră deja livrate peste 1.500 de unități.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, dronele de tip Garpia-A1 sunt folosite de Rusia pentru atacuri de mare distanță asupra țintelor militare și civile din interiorul Ucrainei. Estimările Kievului indică un ritm de utilizare de aproximativ 500 de drone pe lună, ceea ce face din acest model unul dintre cele mai utilizate în arsenalul aerian rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA