Tragedii în aer! Povestea avioanelor doborâte de Rusia și a prăbușirilor fatale

16 Ian. 2025, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2025, 17:26 // Actual //  bani.md

În ultimii ani au avut o serie dde tragedii aviatice, în care avioane civile au fost doborâte sau s-au prăbușit în circumstanțe misterioase. De la accidentul tragic al președintelui polonez Lech Kaczyński în 2010, la catastrofa Malaysia Airlines MH17 din 2014 și până la evenimentele recente cu prăbușirea avionului companiei din Azerbaidjan. Rusia a fost adesea implicată în mod controversat în aceste incidente. Aceste tragedii au ridicat întrebări cu privire la responsabilitatea și motivele din spatele acestor incidente.

1. Prăbușirea avionului AZAL în Kazahstan (25 decembrie 2024)
Un avion Embraer 190 al companiei Azerbaijan Airlines (AZAL), care efectua zborul J28243 de la Baku la Groznîi, a încercat o aterizare forțată după ce i s-a refuzat permisiunea de aterizare în Groznîi și Mahacikala. Aeronava s-a prăbușit la câțiva kilometri de aeroportul Aktau, explodând și luând foc. Din cei aflați la bord, cel puțin 29 de pasageri au supraviețuit, fiind găsiți în partea din spate a avionului.

2. Accidentul avionului lui Evgheni Prigojin (23 august 2024)
Un avion privat Embraer Legacy, asociat liderului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia. Toate cele 10 persoane aflate la bord au murit. Aeronava, care zbura pe ruta Moscova-Sankt Petersburg, a fost doborâtă de apărarea aeriană rusă, conform informațiilor preliminare. Accidentul a ridicat suspiciuni privind o posibilă eliminare deliberată a lui Prigojin.

3. Zborul MH17 al Malaysia Airlines (17 iulie 2014)
Un avion Boeing 777, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra regiunii Donbas, Ucraina. Toate cele 298 de persoane de la bord au murit.
Ancheta internațională a stabilit că avionul a fost lovit de o rachetă Buk lansată dintr-o zonă controlată de separatiști pro-ruși. Sistemul de rachete ar fi fost transportat din Rusia și ulterior returnat. Moscova neagă implicarea și susține că racheta aparținea unei unități ucrainene.

4. Prăbușirea avionului prezidențial polonez la Smolensk (10 aprilie 2010)
Un avion Tupolev Tu-154, care îl transporta pe președintele Poloniei, Lech Kaczyński, și alți oficiali polonezi, s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia. Aeronava avea la bord 96 de persoane, inclusiv 88 de pasageri și opt membri ai echipajului, care se îndreptau spre o ceremonie comemorativă în Katyn, dedicată ofițerilor polonezi executați în 1940. Avionul s-a prăbușit la doar 300 de metri de pista de aterizare, într-o zonă împădurită. În 2016, Polonia a redeschis ancheta, concluzionând că aeronava a fost distrusă în aer, în urma mai multor explozii la bord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

16 Ian. 2025, 17:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Ian. 2025, 17:42 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cele mai mari companii de tutun din lume, Philip Morris și Japan Tobacco, continuă să opereze pe piața rusă în ciuda conflictului din Ucraina, având relații comerciale cu structuri legate de FSB și fostul director al acesteia, Nikolai Patrușev, potrivit unei investigații realizate de publicația proekt.media.

Pentru a distribui produsele acestor companii, gigantul rus „Megapolis” colaborează cu Igor Kesayev și Serghei Katsiev, miliardari cu legături în industria alcoolului și armamentului. Kesayev și Katsiev dețin rețelele de magazine „Bristol” și „Crimson and White”, iar printre afacerea lor se numără și o fabrică de armament unde se produc arme utilizate în conflictul din Ucraina. De asemenea, Kesayev a fost sancționat de Uniunea Europeană în 2022, dar a continuat să dețină controlul asupra afacerilor sale.

Pe lângă legăturile cu FSB, Kesayev și Katsiev sunt implicați în multiple afaceri, inclusiv în domeniul tutunului. Philip Morris și Japan Tobacco au continuat să vândă produse pe piața rusă prin „Megapolis”, chiar și după ce au fost informate despre conexiunile lor cu agențiile de securitate rusești. În 2023, atât Philip Morris cât și Japan Tobacco au înregistrat profituri semnificative în Rusia, în ciuda sancțiunilor și a problemelor politice.

Compania „Megapolis” este și distribuitor pentru alte branduri occidentale, inclusiv Red Bull, Lavazza și Reckitt Benckiser, iar Kesayev și Katsiev rămân influenți pe piața rusă, având sprijinul „umbrelei” lui Patrușev, un apropiat al președintelui Putin.

Cu toate acestea, după modificările legislative din Rusia, companiile străine care investesc în aceste afaceri nu mai pot lua parte activ la deciziile economice, iar drepturile lor corporative au fost restricționate. Totuși, giganții din industria tutunului continuă să beneficieze de profiturile uriașe din această piață, în ciuda controversei și a sancțiunilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală