Scandal financiar în Moldova! Două companii de renume, sancționate drastic pentru practici abuzive

17 Feb. 2025, 13:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 13:29 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Două companii de microcreditare din Moldova au încălcat regulile de creditare și au fost sancționate de Banca Națională a Moldovei. Este vorba de Mikro Kapital Company amendată cu 1,56 milioane de lei și MSA Credit cu 103,5 mii de lei.

În decembrie 2024, Banca Națională a descoperit că Mikro Kapital Company nu respecta cerințele privind creditarea responsabilă și raportarea financiară, operând într-un mod opac și furnizând informații eronate la biroul de istorii de credit.

Mikro Kapital Company se află pe locul 7 în clasamentul companiile de microfinanțere, cu active în valoare de 582,6 milioane de lei. În trimestrul III din 2024, compania a acordat împrumuturi în valoare de 565,6 milioane de lei. Iar profitul net al companiei a ajuns la 2,3 milioane de lei.

Cea de a doua companie sancționată, MSA Credit a fost sancționată pentru că nu a respectat cerințele interne și normele de clasificare a creditelor. Compania are active de 28,8 milioane de lei. În trimestrul III din 2024, soldul creditelor acordate a fost de 30,6 milioane de lei. MSA Credit a avut un profit de 506,6 mii de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 09:37 // Actual //  Ursu Victor
UNCTAD, partea ONU pentru comerț și dezvoltare, îi cere lui Donald Trump să scutească cele mai sărace și mici țări ale lumii de tarifele reciproce, avertizând că, în caz contrar, există riscul unor „daune economice grave”. Foto: Profimedia Images

UNCTAD, partea ONU pentru comerț și dezvoltare, îi cere lui Donald Trump să scutească cele mai sărace și mici țări ale lumii de tarifele reciproce, avertizând că, în caz contrar, există riscul unor „daune economice grave”, scrie The Guardian.

Într-un raport publicat luni, UNCTAD a identificat 28 de țări pe care președintele SUA le-a evidențiat pentru o rată a tarifelor mai mare decât valoarea de referință de 10% – în ciuda faptului că fiecare reprezintă mai puțin de 0,1% din deficitul comercial al SUA.

Printre acestea se numără Laos, care s-ar putea confrunta cu un tarif de 48%, Mauritius, cu 40%; și Myanmar, care ar urma să fie afectat de un tarif de 45%, în ciuda eforturilor de redresare după cutremurul devastator de magnitudine 7,7.

Trump a susținut că economiile rivale au „jefuit” Statele Unite prin practici comerciale neloiale și a declarat că dorește să creeze condiții de concurență echitabile. UNCTAD afirmă că multe dintre țările vizate de aceste tarife ridicate nu reprezintă o amenințare reală pentru cea mai mare economie a lumii, având în vedere dimensiunea lor redusă și nivelurile modeste ale exporturilor.

Săptămâna trecută, Casa Albă a suspendat aplicarea tarifelor majorate pentru o perioadă de 90 de zile, după ce anunțul a provocat haos pe piețele financiare globale, menținând totuși în vigoare o taxă de 10%. Poziția oficială a administrației rămâne însă că tarifele „reciproce” vor fi aplicate, în funcție de rezultatul negocierilor.

„Actuala pauză de 90 de zile reprezintă o oportunitate de a reevalua modul în care sunt tratate economiile mici și vulnerabile – inclusiv cele mai puțin dezvoltate țări. Este un moment critic pentru a lua în considerare scutirea acestor țări de tarife care aduc puține sau deloc beneficii politicii comerciale a SUA, dar riscă să provoace daune economice grave”, a transmis UNCTAD.

Analiza UNCTAD arată că multe dintre aceste economii sunt atât de mici, încât este puțin probabil să genereze o cerere semnificativă pentru exporturile americane – chiar dacă ar reduce tarifele, așa cum pare să solicite Casa Albă.

De exemplu, Malawi, care ar putea fi vizat cu tarife de 18%, a importat bunuri americane în valoare de doar 27 de milioane de dolari anul trecut; Mozambic, vizat cu tarife de 16%, a importat produse în valoare de 150 de milioane iar Cambodgia, care s-ar putea confrunta cu tarife de 49%, a importat bunuri în valoare de 322 de milioane.

Experții UNCTAD au adăugat că 36 dintre aceste țări mici și sărace ar putea contribui cu mai puțin de 1% la veniturile totale din tarifele SUA, chiar și în scenariul în care SUA nu și-ar reduce importurile din aceste state.

O parte din logica politicii tarifare este intenția de a readuce locurile de muncă în sectorul manufacturier american. Totuși, în cazul câtorva dintre aceste țări mici, exporturile lor principale sunt produse agricole, pentru care este puțin probabil ca SUA să poată găsi înlocuitori interni – cu atât mai puțin să dezvolte o industrie autohtonă competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU