Milionarul care vrea să schimbe piața încearcă să convingă Consiliul Concurenței, pentru achiziția Fourchette

18 Feb. 2025, 11:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 11:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldretail Group, cintrolat de milioanarul Vasile Dragan, deținătorul rețelelor de magazine Linella, Fidesco, Cip Market, Bravo și Slavena Megamarket, a prezentat angajamentele pe care le va respecta în următorii trei ani după finalizarea achiziției rețelei Fourchette. Printre acestea se numără reducerea prețurilor, oferte speciale pentru pensionari, păstrarea personalului și a furnizorilor actuali, precum și modernizarea magazinelor.

Compania are intenția de a achiziționa 100% din acțiunile Fourchette-M, care administrează rețelele Fourchette și To-To. În ciuda temerilor anterioare ale Consiliului Concurenței cu privire la impactul negativ al tranzacției asupra concurenței pe piețele de achiziții și retail, Moldretail susține că achiziția va aduce beneficii consumatorilor și va contribui la diversificarea ofertei.

Consiliul Concurenței a exprimat preocupări privind consolidarea poziției dominante a Moldretail pe piață, ceea ce ar putea influența negativ prețurile și condițiile de concurență. Totuși, Moldretail încearcă să demonstreze că prin respectarea angajamentelor asumate, impactul asupra concurenței și consumatorilor va fi pozitiv.

Vasile Dragan este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova. El deţine businessuri cu băuturi alcoolice atât în Moldova, unde are câteva fabrici de vinuri, cât şi în Rusia, unde deţine fabrica „Igristîe Vina”, lider al pieţei de vinuri spumante de acolo. În 2013, presa a scris că familia Dragan a preluat şi Vinăria Contarini din Italia. Vasile Dragan, prin intermediul membrilor familiei sale, dar în special prin intermediul „Ducates Grup” SRL, deţine şi Compania Carmez. În iulie 2014, acest SRL a preluat şi reţeaua Unimarket, gestionată acum de „Moldretail Group”, fondată de „Ducates Grup” SRL. Tot în 2014, firmele familiei Dragan au preluat şi spaţiile comerciale ale Companiei Stati-Market, care gestiona magazinele Pyaterochka. Vasile Dragan este naşul fostului deputat PD Anghel Agache.

Potrivit publicaţiei „Delovoy Petersburg„, Vasile Dragan ar avea o avere de 1,2 miliarde de ruble în Rusia (circa 19 milioane de dolari) şi ocupă locul 185 în clasament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală