Începe sezonul pozelor în LAVANDĂ. Când se deschid câmpurile pentru vizitatori, facilități, prețuri și locații

14 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  MD Bani

Mai multe lanuri de lavandă anunță că în curând va fi permis accesul pentru vizitatori. În acest sens am luat legătura cu proprietarul câmpului de lavanda de la Colonița, domnul Ciorbă Valeriu pentru a afla mai multe detalii despre roada din acest an și pentru a concretiza detalii referitor la prețuri și facilitățile oferite pe teritoriul câmpului.

Domnul Valeriu Ciorbă a pus că în această săptămână, miercuri sau joi va fi permis accesul vizitatorilor.

Foto: Lavanda.md

Deschiderea sezonului pentru vizitarea câmpului de lavandă

„Sperăm să dăm start sezonului cât mai curând posibil, am planificat pentru miercuri sau joi, dar mai depinde și de timpul de afară. Din cauza ploilor și a timpului mai rece ar putea începe puțin mai târziu.”

Prețuri

„În acest an păstrăm prețurile la fel ca și în anii precedenți. Intrarea este de 50 de lei pentru o persoană, iar grupurilor oferim și reduceri. Copii până la 7 ani au acces gratuit.”

  • 50 lei – o persoană;
  • 90 de lei – 2 persoane;
  • 130 de lei – 3 persoane;
  • 170 de lei – 4 persoane;
  • 210 lei – 5-6 persoane;
  • 250 de lei – 7 -8 persoane;
  • 290 de lei – 9 -10 persoane;

De reduceri beneficiază pensionarii, studenții, elevii până la 13 ani și persoanele cu dizabilități. Aceștia vor achita 40 de lei pentru a intra pe câmp.

Prețul include accesul pe teritoriul lanului și decorul. În cazul în care mergeți cu un fotograf profesionist, acesta va intra gratuit.

Roada din anul 2021

Valeriu Ciorbă spune că în acest an roada a fost influențată de umiditate, dar și de timpul rece cu ploi și fără soare.

„Atunci când vorbim de roadă sunt importante 2 momente. În primul rând umiditatea – datorită umidității butașii rămași de anul trecut s-a dezvoltat destul de bine. Al doilea moment este că cei sădiți în acest an au nevoie de soare pentru a-i ajunge pe ceilalți. În general, florile sunt frumoase și arată foarte bine. Așteptăm cât mai curând să ne deschidem.”, a declarat Valeriu Ciorbă pentru Bani.md.

Lanul de la Colonița se află chiar lângă Chișinău și are o suprafață de 0,5 hectare, de asemenea sunt disponibile două soiuri de lavandă – albă și violetă.

„La moment avem un lan de 0,5 hectare și planificăm să ne extindem până la un hectar. Aici este vorba despre lanul destinat vizitatorilor, celelalte sunt de importanță industrială. Avem două soiuri de lavandă – albă și violetă.”

Facilități pe teritoriul lanului

„Nu avem un fotograf care să fie aici pe loc, însă sunt câțiva pe care putem să-i recomandăm. De obicei oamenii fac poze cu telefonul sau vin cu propriul fotograf. Nu este greu de găsit unul întrucât ne aflăm foarte aproape de Chișinău.”

De asemenea, pe teritoriul lanului este amplasat un mic magazin de unde cumpărătorii pot procura ulei, buchete și alte produse. Pe lângă acesta va fi și un spațiu destinat pentru poze.

„Pe teritoriul lanului este un mic magazin de unde vizitatorii pot procura produse obținute din producție noastră: buchete de lavandă, uleiuri. De asemenea, vom amenaja un decor pentru fotografii în stil rustic, vom avea leagăn și alte tipuri de amenajări.”

Propritarul lanului îndemnă oamnii să se apropie pentru a vizita lanul de lavandă.

„Vă așteptăm pe toți în lanul de lavandă de la Colonița, vă promitem că veți rămâne impresionați de frumusețea lanului. Pentru a vă convige de aceasta puteți accesa site-ul nostru Lavanda.md unde am postat poze din anii precedenți.”

Cum puteți ajunge la lanul de lavandă din Colonița!

De asemenea, alte lanuri de lavandă au anunțat despre deschiderea sezonului pentru turiști, este vorba de lanul „Lavandița” care se deschide pe data de 20 iunie.

„Accesul în lanuri va fi permis contra plată, 50 de lei per persoană, copiii în vîrstă de pînă la 7 ani -gratuit.”

Aici de asemenea vor fi instalații pentru poze și vor fi vândute produse din lavandă. Lanul se află la 3o de km de Chișinău.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău