Afacere cu căpșuni la 25 de ani. Istoria unui tânăr din Telenești: m-am săturat să lucrez peste hotare

10 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  MD Bani

Gheorghe Stipan este tânărul de 25 de ani care și-a lansat o afacere cu căpșuni în satul natal Nucăreni din raionul Telenești. Tânărul a înțeles că vrea să deschidă o afacerea atunci când a realizat că nu vrea să lucreze peste hotare. Acum un an, Gheorghe a revenit acasă și a început propria afacere, scrie Agro TV.

La moment, tânărul deține o plantație de căpșuni de 0,35 hectare, iar în această vară urmează să mai planteze un hectar.

„Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta, Gheorghe Stipan va culege prima roadă. Tânărul spune că este mulțumit de recoltă, doar că ploile din ultima perioadă îi crează impedimente în întreținerea și recoltarea căpșunilor.

„Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Pentru o afacere cu căpșuni orice oră contează, iată de ce Gheorghe se trezește la ora 06:00 dimineața.

 „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica.”

Tânărul spune că vinde fructele mai mult în mediul online și magazine, dar nu renunță nici la piață.

„Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit, scrie Agro TV.

„Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.

 

 

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău