Afacere cu căpșuni la 25 de ani. Istoria unui tânăr din Telenești: m-am săturat să lucrez peste hotare

10 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  MD Bani

Gheorghe Stipan este tânărul de 25 de ani care și-a lansat o afacere cu căpșuni în satul natal Nucăreni din raionul Telenești. Tânărul a înțeles că vrea să deschidă o afacerea atunci când a realizat că nu vrea să lucreze peste hotare. Acum un an, Gheorghe a revenit acasă și a început propria afacere, scrie Agro TV.

La moment, tânărul deține o plantație de căpșuni de 0,35 hectare, iar în această vară urmează să mai planteze un hectar.

„Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta, Gheorghe Stipan va culege prima roadă. Tânărul spune că este mulțumit de recoltă, doar că ploile din ultima perioadă îi crează impedimente în întreținerea și recoltarea căpșunilor.

„Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Pentru o afacere cu căpșuni orice oră contează, iată de ce Gheorghe se trezește la ora 06:00 dimineața.

 „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica.”

Tânărul spune că vinde fructele mai mult în mediul online și magazine, dar nu renunță nici la piață.

„Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit, scrie Agro TV.

„Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.

 

 

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău