Afacere cu căpșuni la 25 de ani. Istoria unui tânăr din Telenești: m-am săturat să lucrez peste hotare

10 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Gheorghe Stipan este tânărul de 25 de ani care și-a lansat o afacere cu căpșuni în satul natal Nucăreni din raionul Telenești. Tânărul a înțeles că vrea să deschidă o afacerea atunci când a realizat că nu vrea să lucreze peste hotare. Acum un an, Gheorghe a revenit acasă și a început propria afacere, scrie Agro TV.

La moment, tânărul deține o plantație de căpșuni de 0,35 hectare, iar în această vară urmează să mai planteze un hectar.

„Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta, Gheorghe Stipan va culege prima roadă. Tânărul spune că este mulțumit de recoltă, doar că ploile din ultima perioadă îi crează impedimente în întreținerea și recoltarea căpșunilor.

„Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Pentru o afacere cu căpșuni orice oră contează, iată de ce Gheorghe se trezește la ora 06:00 dimineața.

 „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica.”

Tânărul spune că vinde fructele mai mult în mediul online și magazine, dar nu renunță nici la piață.

„Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit, scrie Agro TV.

„Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.

 

 

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală