Europa și SUA concurează pe spatele Ucrainei! Cine va controla resursele critice

25 Feb. 2025, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 10:00 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înaintat Ucrainei o ofertă pentru încheierea unui parteneriat „reciproc avantajos” privind accesul la resursele critice pe care le deține Kievul, a anunțat comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné.

„Douăzeci și unu dintre cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina în cadrul acestui parteneriat reciproc avantajos”, a declarat Séjourné, fără a specifica exact despre ce resurse este vorba. Oficialul european a prezentat propunerea în timpul unei vizite la Kiev, pe 24 februarie, subliniind că Uniunea Europeană nu va insista asupra unui acord care să fie în detrimentul Ucrainei.

Președintele Consiliului European, António Costa, a precizat că Uniunea Europeană nu intenționează să condiționeze sprijinul financiar și militar oferit Ucrainei de accesul la resurse naturale. „În ultimii trei ani, Uniunea Europeană a fost un susținător major al Ucrainei, iar acest sprijin este destinat atât ucrainenilor, cât și securității europene”, a afirmat Costa.

Oferta Uniunii Europene vine pe fondul unor discuții controversate între Ucraina și SUA privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus inițial un acord prin care Ucraina să ofere acces la exploatarea resurselor de pământuri rare în schimbul sprijinului militar american. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari, sumă pe care Washingtonul ar fi cheltuit-o pentru sprijinirea Ucrainei.

Cu toate acestea, în varianta propusă de administrația americană, nu s-au inclus garanții de securitate pentru Ucraina, ceea ce l-a determinat pe Zelenski să refuze semnarea acordului. Președintele ucrainean a declarat că nu va recunoaște această datorie: „Ne-am înțeles cu președintele Joe Biden că ajutorul american este un grant, nu un împrumut. Nu vom accepta să plătim aceste sume, care ar împovăra zece generații de ucraineni.”

În ciuda divergențelor publice, Trump a afirmat că SUA și Ucraina sunt aproape de un acord, iar documentul ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni, în timpul unei vizite a lui Zelenski la Washington. Totuși, surse din cadrul CNN au raportat că anumite detalii tehnice, inclusiv garanțiile de securitate, vor fi discutate ulterior.

Această dinamică evidențiază complexitatea negocierilor și divergențele de interese dintre Ucraina și aliații săi, atât din Uniunea Europeană, cât și din SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 15:14 // Actual //  Ursu Victor

Directorul interimar al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Serghei Tomșa, a depus astăzi cererea de demisie, iar aceasta este actualmente în proces de examinare de către Agenția Proprietății Publice. Potrivit unor surse citate de publicație ZIUA, nu ar fi pentru prima dată când Tomșa solicită să fie eliberat din funcție.

În contextul unei crize financiare profunde cu care se confruntă CFM, cererea de demisie survine într-un moment de maximă tensiune. Aproape 5000 de angajați ai întreprinderii nu și-au mai primit salariile de șapte luni, iar restanțele salariale s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de lei, conform sindicatelor feroviarilor și autorităților.

În ciuda acestei situații grave, Ministerul Infrastructurii a anunțat recent că muncitorii din mai multe filiale ale CFM au început să primească salariile pentru luna august 2024. Cu toate acestea, criza financiară rămâne nerezolvată, iar angajații feroviari au programat un protest pentru duminică, 28 februarie, în fața Președinției, Parlamentului și Guvernului.

În urma primelor proteste din 14 februarie, Serghei Tomșa a declarat că va depune toate eforturile pentru a remedia situația și a dat vina pe fosta conducere a CFM pentru acumularea restanțelor salariale. „Vreau să fiu sincer cu voi: situația actuală a CFM nu este una pe care am creat-o noi, dar este responsabilitatea noastră să o rezolvăm. Întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând, iar consecințele acestei lipse de viziune sunt acum pe umerii noștri. Cu toate acestea, nu suntem neputincioși și nu ne vom opri până când vom găsi soluții reale și sustenabile”, spunea Tomșa.

În data de 20 februarie, CFM a emis un comunicat prin care a semnalat presiunile politice asupra întreprinderii. „Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” este tot mai des supusă tentativelor unor persoane de a influența politic activitatea noastră, de a manipula opinia publică prin declarații nefondate și de a ne implica în jocuri politice. Ingerința politicului în activitatea CFM, care denigrează imaginea și subminează valorile fundamentale, este inadmisibilă”, se arăta în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală