Tarifele UE „dezbracă” economia americană! Taxează chiloții și fripturile din SUA

12 Mart. 2025, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Mart. 2025, 11:33 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a publicat o listă extinsă de produse americane care ar putea fi supuse tarifelor de represalii, ca răspuns la taxele de 25% impuse de administrația Donald Trump asupra importurilor globale de oțel și aluminiu.

Lista, care se întinde pe 99 de pagini, include o gamă variată de produse, dar cele mai afectate sectoare sunt carnea, produsele avicole, fructele, legumele și băuturile alcoolice. Printre articolele mai surprinzătoare se numără gumă de mestecat, hostii pentru împărtășanie, țigarete electronice și plasturi cu nicotină, dar și… négligées și lenjerie intimă pentru femei.

Alte bunuri vizate par să atace direct stilul de viață american, incluzând echipamente de camping, unelte de atelier, electrocasnice, mașini industriale, pluguri de zăpadă și motociclete. Potrivit analiștilor, aceste liste sunt concepute strategic pentru a afecta economia statelor controlate de republicani, în speranța că acești politicieni vor face presiuni asupra lui Trump pentru a renunța la escaladarea războiului comercial, notează Politico.

Represalii în două etape: UE pregătește măsuri de miliarde
Comisia Europeană a anunțat că va riposta în două etape, vizând exporturi americane în valoare de 26 miliarde de euro, o sumă semnificativ mai mare decât în conflictul comercial declanșat în primul mandat al lui Trump.

Din 1 aprilie, UE va introduce taxe de retaliere asupra exporturilor americane în valoare de 8 miliarde de euro, incluzând produse simbolice precum motociclete Harley-Davidson, bourbon și blugi.

Din a doua jumătate a lunii aprilie, Comisia va aplica noi măsuri asupra altor 18 miliarde de euro din exporturile americane, măsuri care necesită aprobarea statelor membre ale UE.

Pentru a calibra mai bine sancțiunile, executivul european a lansat o consultare publică, permițând companiilor afectate de taxele SUA să-și exprime punctul de vedere. Termenul limită pentru trimiterea propunerilor este 26 martie.

Războiul comercial dintre SUA și UE ia amploare, iar impactul economic se anunță semnificativ pentru ambele părți. Rămâne de văzut dacă presiunile politice vor reuși să detensioneze conflictul sau dacă escaladarea tarifară va continua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi