Statul bagă ordine cu forța pe piața imobiliară! Agenții fără certificat vor fi scoși din joc

24 Mart. 2025, 13:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Mart. 2025, 13:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

O nouă lege privind activitatea agenților imobiliari a fost înregistrată în Parlamentul Republicii Moldova, având drept scop reglementarea unui domeniu care, până în prezent, a funcționat într-un cadru juridic vag, favorizând apariția practicilor abuzive și a lipsei de transparență în tranzacțiile imobiliare.

Proiectul de lege propune stabilirea unui cadru normativ clar și previzibil, care să definească statutul agenților imobiliari, condițiile de acces la profesie, obligațiile legale ale acestora, precum și mecanisme de supraveghere și sancționare a activității lor.

Potrivit inițiativei, doar persoanele care dețin un certificat de competență profesională vor putea activa legal ca agenți imobiliari. Acest certificat va fi eliberat de instituții de învățământ acreditate, desemnate de Ministerul Educației și Cercetării, care va aproba și programele de formare profesională inițială și continuă.

Noua lege prevede și crearea unui modul electronic „Agenți imobiliari” integrat în Sistemul informațional „Registrul prețurilor bunurilor imobile”, administrat de Agenția Relații Funciare și Cadastru (ex-Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru). Acest modul va conține date despre agenții imobiliari certificați și activitățile lor de intermediere, în scopul monitorizării, combaterii abuzurilor și asigurării transparenței pe piața imobiliară.

Potrivit proiectului, agenții imobiliari vor avea obligația legală de a încheia contracte scrise cu clienții, în care vor fi specificate clar drepturile și obligațiile părților. Legea stabilește și interdicții în activitatea de intermediere, precum și un regim clar de supraveghere și sancționare pentru încălcările comise de agenți.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor va fi responsabil de constatarea și examinarea contravențiilor din domeniu, în timp ce Agenția Geodezie va avea atribuții de reglementare, certificare și monitorizare a activității agenților imobiliari.

Autorii proiectului, un grup de deputați PAS, susțin că în prezent oricine poate activa ca agent imobiliar, fără pregătire profesională, ceea ce afectează calitatea serviciilor, siguranța tranzacțiilor și drepturile consumatorilor. Lipsa unui cadru legal favorizează comisioane ascunse, publicitate înșelătoare și conflicte de interese.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Mai 2025, 13:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Mai 2025, 13:37 // Actual //  Ursu Victor

După publicarea raportului Fondului Monetar Internațional pentru anul 2025, economistul Veaceslav Ioniță a avertizat asupra unor deficiențe în sistemul de audit fiscal din Republica Moldova. Potrivit acestuia, mecanismele actuale sunt ineficiente, iar procesul de control este lipsit de logică de risc, afectând capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală.

„Marile companii, cu cel mai ridicat risc de evaziune, nu sunt supuse controalelor fiscale corespunzătoare. Acest lucru se întâmplă din cauza acoperirii politice, a relațiilor personale dintre marii contribuabili și funcționarii fiscali, dar și a lipsei de capacitate a autorităților de a gestiona cazuri complexe”, a declarat Ioniță, citând concluziile raportului FMI.

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a subliniat că raportul FMI evidențiază și progrese importante în mai multe domenii, iar recomandările instituției internaționale vor fi tratate cu seriozitate.

„Ne vom asigura că, în cazul în care există deficiențe constatate de partenerii internaționali sau europene, dar și la nivel intern, cum ar fi Curtea de Conturi, vom interveni cu ajustări și soluții care să îmbunătățească procesul de transparență banului public. Este un proces firesc, pe care îl facem cu mare responsabilitate, în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Vodă.

Ioniță susține că 93% din controalele fiscale sunt efectuate fără o analiză de risc, fiind practic aleatorii. În plus, sistemul este concentrat pe „peștii mici”, în timp ce „rechinii fiscali” scapă neatinși. „Este exact inversul a ceea ce fac administrațiile fiscale eficiente din țările dezvoltate”, a conchis expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE