Retragere învăluită în ceață. Raiffeisen dezminte, dar continuă să opereze în Rusia

18 Apr. 2025, 16:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 16:18 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a anunțat vineri că nu a suspendat procesul de vânzare a subsidiarei sale din Rusia, contrar informațiilor apărute în presă. Reacția instituției vine după ce Financial Times a publicat un articol potrivit căruia banca ar fi renunțat temporar la intenția de retragere, pe fondul unei posibile detensionări a relațiilor dintre Moscova și Washington.

„Informațiile vehiculate de unele publicații sunt incorecte. Procesul de vânzare nu a fost oprit și nu a fost pus pe pauză – el continuă”, a declarat un reprezentant al RBI pentru agenția Reuters.

La rândul său, Kremlinul a transmis că nu deține informații despre articolul publicat de FT, adăugând că banca își continuă în mod normal activitatea în Federația Rusă.

Raiffeisen Bank International este una dintre puținele bănci europene care au rămas cu operațiuni semnificative în Rusia după începerea războiului din Ucraina, fiind supusă în ultimii ani unei presiuni crescânde din partea autorităților europene și americane pentru a-și reduce expunerea în regiune.

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a suspendat demersurile de vânzare a subsidiarei sale din Rusia, în contextul unui așa-numit „dezgheț diplomatic” între Moscova și Washington, relata Financial Times.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2025, 13:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Mai 2025, 13:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un caz de blocare instituțională a unei investiții energetice strategice în Republica Moldova este semnalat public de Mihail Stratan, președintele ECOENERGETICA și administrator al companiei Sarco Engineering S.R.L., într-o scrisoare publică adresată președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit documentului, Sarco Engineering a achiziționat în mod legal, printr-o licitație publică organizată de lichidatorul Băncii Sociale, activele Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Bălți, cu intenția de a construi o stație de cogenerare de 30 MW. Deși suma de peste 12 milioane de lei a fost achitată integral încă din 2021, autoritățile refuză predarea-primirea bunului, iar investiția este complet blocată.

Proiectul energetic ar fi generat locuri de muncă și economii de peste 300 milioane de lei pentru consumatorii finali. În schimb, Stratan acuză că este victima unei „scheme infracționale de insolvabilitate fictivă”, pusă în mișcare de așa-numitul „Clan Melnic”, acționarii majoritari ai combinatului, care ar încerca să recupereze bunurile adjudecate de Sarco folosind instanțele judecătorești.

În centrul acuzațiilor se află Judecătoria Bălți și în special vicepreședintele instanței, judecătorul Valeriu Pădurari, despre care autorul scrisorii susține că a emis peste zece hotărâri împotriva investitorului, unele deja anulate în apel. Stratan afirmă că aceste acțiuni ar fi posibile cu protecție din partea unor persoane influente din sistemul judiciar și CSM.

Totodată, fondatorul Sarco Engineering avertizează că statul riscă să nu recupereze niciun leu din prejudiciul fraudei bancare, întrucât banii achitați rămân blocați într-un cont. El a cerut deschiderea unei anchete publice și imparțiale, garantarea dreptului de proprietate și tragerea la răspundere a celor implicați.

În lipsa unui răspuns adecvat, Stratan anunță că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ceea ce ar putea expune Republica Moldova unei noi condamnări internaționale și unor pierderi financiare suportate din bugetul public.

„Nu e vorba doar de o investiție energetică, ci de credibilitatea statului în fața propriilor cetățeni și a mediului de afaceri”, a declarat Stratan, îndemnând și alți investitori afectați de blocaje similare să iasă public.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!