Prețul petrolului scade sub 67 de dolari! Fricile comerciale și speranțele nucleare schimbă traiectoria

21 Apr. 2025, 08:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Apr. 2025, 08:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 1,5%, în condițiile în care investitorii își exprimă din nou îngrijorarea că tarifele comerciale impuse de Statele Unite partenerilor săi vor frâna creșterea economică globală și, implicit, cererea de combustibil, scrie Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au coborât cu 1,10 dolari, respectiv 1,6%, ajungând la 66,86 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,11 dolari, sau 1,7%, până la 63,57 dolari pe baril. Scăderile survin după o creștere de peste 3% în ultima sesiune de tranzacționare de săptămâna trecută, înainte de sărbătoarea de Vinerea Mare.

„Tendința generală rămâne descendentă, deoarece investitorii ezită să creadă într-o redresare solidă a echilibrului cerere-ofertă, în contextul în care tarifele impuse afectează creșterea globală, iar producția OPEC+ este în creștere”, a declarat strategul de piață de la IG, Yeap Jun Rong.

Grupul OPEC+, format din țările membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, urmează să crească producția cu 411.000 barili/zi începând cu luna mai, deși această majorare ar putea fi parțial compensată de reducerile din partea țărilor care au depășit anterior cotele stabilite.

Scăderile de preț au fost alimentate și de semnele de progres în negocierile nucleare dintre SUA și Iran. Sâmbătă, oficialii iranieni au anunțat că s-a convenit asupra elaborării unui cadru pentru un posibil acord nuclear, descris de oficialii americani drept „un progres foarte bun”. Aceste evoluții diminuează riscul reducerii ofertei de petrol iranian pe piețele internaționale.

Totodată, săptămâna trecută, SUA au aplicat noi sancțiuni unei rafinării independente din China, acuzată că a procesat petrol iranian, intensificând presiunea asupra Teheranului în plin proces de negocieri.

Deși speranțele unui acord comercial SUA–UE și temerile privind limitarea livrărilor iraniene au dus la o creștere de aproximativ 5% a cotațiilor Brent și WTI săptămâna trecută – prima creștere săptămânală din ultimele trei – piețele rămân tensionate.

Investitorii urmăresc cu atenție publicarea mai multor indicatori economici din SUA în această săptămână, inclusiv datele preliminare PMI pentru aprilie, care ar putea reflecta mai clar efectele tarifelor asupra industriei și serviciilor.

„Seria de indicatori PMI din această săptămână ar putea confirma impactul negativ al politicilor tarifare, cu o slăbire a activității în sectoarele industrial și de servicii la nivel global”, a adăugat analistul Yeap, subliniind că prețul petrolului întâmpină o rezistență semnificativă la pragul psihologic de 70 dolari/baril.

Un sondaj realizat de Reuters pe 17 aprilie arată că probabilitatea unei recesiuni în SUA în următoarele 12 luni se apropie de 50%, pe fondul acestor tensiuni comerciale. SUA rămâne cel mai mare consumator de petrol din lume, iar încetinirea economiei sale ar avea un impact direct asupra piețelor globale de energie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA