Rețeaua secretă a băncilor rusești. Moscova și Beijingul ocolesc SWIFT printr-un sistem fantomă de plăți

23 Apr. 2025, 08:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 08:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Mai multe bănci rusești aflate sub sancțiuni internaționale au pus la punct un sistem paralel și secret de decontări comerciale cu China, reducând semnificativ costurile tranzacțiilor și accelerând transferurile de fonduri, potrivit unor surse citate de Reuters.

Sistemul se bazează pe așa-numitul „netting” – compensarea plăților prin mutualizare –, care permite exportatorilor și importatorilor să evite trecerea fondurilor peste granițe și expunerea acestora la blocaje. Astfel, comisioanele agenților de plată au scăzut de la 12% în 2024 la doar 2–3% în prezent.

Această soluție a fost implementată după ce băncile rusești au fost deconectate de la SWIFT în 2022, iar în 2024 băncile chineze au redus contactele directe cu Rusia de teama sancțiunilor secundare. Sistemul include sesiuni de clearing săptămânale, iar de la finalul lunii aprilie se vor organiza două pe săptămână.

Plățile funcționează doar dacă produsele nu sunt sancționate și partenerul chinez este înregistrat într-una dintre cele 11 provincii chineze autorizate: Zhejiang, Guangdong, Fujian, Shandong, Anhui, Hebei, Sichuan, Xinjiang, Shaanxi, Heilongjiang și Jilin. Schema este cunoscută drept „coridorul chinezesc”.

Unele companii apelează și la barter, iar băncile oferă servicii de garantare a plăților și asistență pentru recuperarea TVA-ului din China. În prezent, sistemul asigură 100% rata de livrare a fondurilor în maximum două zile, spun sursele bancare.

Autoritățile ruse încurajează dezvoltarea unui „meniu de plăți” alternativ SWIFT, iar companiile mari încearcă să-și construiască propriile rețele de structuri offshore pentru a evita intermediarul bancar.

Potrivit ambasadorului Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, sistemul de clearing bilateral este o soluție de echilibrare a fluxurilor comerciale și urmează să fie consolidat printr-un canal nou, dedicat, între băncile celor două state.

Oficiali și oameni de afaceri ruși spun că, în contextul războiului economic global, China ar putea deveni mai tolerantă față de amenințările Washingtonului privind sancțiunile secundare.

Realitatea Live

12 Mai 2025, 14:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 14:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a dat câștig de cauză Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului într-un proces împotriva Serviciului Fiscal de Stat (SFS) privind refuzul instituției de a oferi date publice despre activitatea economică a companiei SRL Magda Tur, implicată în evacuarea vehiculelor parcate neregulamentar în comuna Trușeni, între anii 2021–2023.

Solicitarea vizase veniturile obținute de companie din această activitate, considerată de interes public, însă autoritatea fiscală a refuzat transmiterea informației, invo¬când caracterul de „secret comercial”. În urma refuzului, asociația, prin avocatul Vitalie Zama, a depus o acțiune în contencios administrativ în martie 2025, notează anticorupție.md.

Pe 6 mai 2025, instanța a decis în procedură scrisă că refuzul SFS încalcă dreptul de acces la informațiile de interes public și a obligat instituția să transmită datele solicitate. Mai mult, judecătorii au aplicat SFS o amendă de 500 de lei, pentru încălcarea art. 28 lit. d) din Legea privind accesul la informațiile de interes public, intrată în vigoare în iunie 2023.

„Consider justă hotărârea instanței de fond, întrucât subiectul abordat este de un interes public deosebit pentru societatea noastră. În acest caz, vorbim despre activitatea unei companii private care desfășoară un serviciu cu caracter public – tractarea mijloacelor de transport și plasarea acestora într-o parcare specială”, a declarat avocatul Vitalie Zama pentru Anticoruptie.md.
El a subliniat că externalizarea serviciilor publice către operatori privați nu anulează obligația de transparență. Dimpotrivă, cetățenii au dreptul să cunoască cine administrează, cum sunt gestionați banii și cine beneficiază din astfel de contracte.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Acest caz readuce în atenție importanța respectării principiului transparenței în activitatea instituțiilor statului și în colaborarea acestora cu agenții economici implicați în servicii de interes public.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE