Premieră pentru UE! A lansat cele mai mari obligațiuni din istoria sa: Este o investiție în piața noastră unică

16 Iun. 2021, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru a finanța redresarea post-Covid 19, precum și consecințele acesteia Comisia Europeană a atras 20 de miliarde de euro prin obligațiuni cu termen la zece ani, până pe 4 iulie 2031. Prima emisiune din datoria mutuală a Uniunii Europene pentru finanțarea Next Generation EU a fost subscrisă de peste 10 ori de către investitori.

Tranzacția NextGenerationEU este cea mai mare emisiune de obligațiuni din Europa, cea mai mare tranzacție instituțională făcută într-o singură tranșă și cea mai mare sumă pe care UE a strâns-o într-o singură tranzacție.

La obligațiuni de circa 10 miliarde de euro, Comisia Europeană a primit cereri de 107 miliarde de euro. Alte două emisiuni similare vor fi lansate până la sfârșitul lunii iulie, iar sumele strânse, 30-40 de miliarde de euro ar urma să fie transferate rapid către statele membre ca prefinanțare pentru planuri de redresare și reziliență.

“Obligațiunea a atras un interes foarte puternic din partea investitorilor din Europa și din lume, iar ca urmare Comisia a obținut condiții foarte favorabile pentru stabilirea costului, în mod similar cu emisiunile repetate care au avut succes în programul SURE”, arată un comunicat al executivului european.

 “Astăzi este o zi cu adevărat istorică pentru UE. Am efectuat cu succes prima operațiune de finanțare a NextGenerationEU. Ca o Uniune puternică, atragem împreună bani de pe piețe și investim într-o recuperare comună din această criză. Este o investiție în piața noastră unică. Și chiar mai important este o investiție în viitorul generațiilor viitoare ale Europei pe măsură ce se confruntă cu provocările digitalizării și schimbărilor climatice. Fluxul de bani poate fi direcționat pentru a ajuta la reformării continentului nostru, pentru a construi o Europă mai verde, mai digitală și mai rezilientă. Acum voi vizita fiecare stat membru pentru a vedea impactul NextGenerationEU pe teren”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Conform estimărilor Comisiei, în acest an ar urma să fie emise obligaţiuni în valoare de până la 80 de miliarde de euro pentru finanţarea Fondului european de relansare, scrie Digi24.

În total, până la 30% din obligaţiunile pentru Fondul de relansare ar urma să fie emise prin intermediul aşa-numitelor obligaţiuni verzi, un instrument care alturi de cele sociale sunt extrem de căutate de investitori, care au început sa aibă criterii de sustanabilitate și criterii morale la alegerea plasamentelor. Comisia va oferi şi obligaţiuni cu maturităţi mai mici iar din luna septembrie va începe să vândă obligaţiuni la licitaţii, într-o manieră mai apropiată de felul în care guvernele emit obligaţiuni.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO