Banca germană Sparkasse a blocat contul fostului cancelar al Germaniei și prieten apropiat al lui Vladimir Putin, Gerhard Schröder, din cauza transferurilor primite din Rusia, potrivit publicației Bild. Schröder primea în mod regulat plăți de la filiala elvețiană a Gazprom, operatorul gazoductului Nord Stream 2, companie în al cărei consiliu de supraveghere deține o funcție de conducere.
Concret, Schröder încasa aproximativ 200.000 de euro la fiecare șase luni din partea Nord Stream 2, însă, începând cu mijlocul anului 2024, banca Sparkasse a început să respingă plățile, returnând banii înapoi către un cont din Luxemburg. În total, fostul cancelar nu a mai putut încasa aproape 500.000 de euro.
Oficialii Sparkasse au justificat măsura prin temerile legate de posibile sancțiuni secundare impuse de SUA, deși Schröder nu figurează pe listele de sancțiuni, iar restricțiile împotriva proiectului Nord Stream 2 sunt în vigoare încă din 2022.
Blocarea contului a venit la scurt timp după ce, în iunie 2024, funcția de președinte al consiliului de administrație al Sparkasse Hannover a fost preluată de Belit Onay, primarul orașului Hannover, membru al Partidului Verzilor, cunoscut pentru criticile sale vehemente la adresa lui Schröder. Onay a susținut inclusiv retragerea titlului de cetățean de onoare al orașului acordat fostului cancelar, din cauza refuzului acestuia de a rupe legăturile cu Rusia după declanșarea războiului în Ucraina.
Schröder, în vârstă de 81 de ani, menține o relație apropiată cu Putin, deși a numit războiul „o greșeală” și a propus un așa-zis „plan de pace” care presupunea ca Ucraina să renunțe la ambițiile de aderare la NATO, să cedeze Crimeea Rusiei, dar să păstreze Donbasul, cu condiția ca limba rusă să devină a doua limbă oficială în regiune. Planul a fost respins.
Amintim că, în mai 2022, Bundestagul a decis să-i retragă lui Schröder privilegiile de fost cancelar, inclusiv biroul de șase cabinete și șase angajați, păstrându-i doar pensia și dreptul la pază personală. Costurile cu staff-ul său atingeau până la 400.000 de euro pe an, iar în martie același an, mai mulți membri ai echipei, inclusiv șeful de cabinet și scriitorul de discursuri, au refuzat să mai colaboreze cu Schröder din cauza poziției sale față de Rusia.
Fost cancelar între 1998 și 2005, Schröder a fost ulterior președinte al consiliului de administrație al Rosneft și al comitetului acționarilor Nord Stream AG, dar a părăsit aceste funcții după începerea războiului. El a refuzat, de asemenea, o funcție în consiliul de administrație al Gazprom, temându-se de posibilele sancțiuni. Potrivit The New York Times, contractele cu companiile energetice ruse i-au adus anual aproape 1 milion de dolari.