Scandal monstru în vamă! Iacub, prins în documente că știa de rețeaua de mită condusă de cumătrul lui Spînu

26 Mai 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Mai 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

O scrisoare cu caracter RESTRICȚIONAT, semnată de Direcția Integritate și Supraveghere la finalul anului 2024 și adresată lui Alexandru Iacub, șeful Serviciului Vamal, scoate la lumină detalii incendiare despre rețelele de corupție care ar fi funcționat în cadrul Biroului Vamal Centru, sub conducerea lui Iurie Gorea – reținut săptămâna trecută de ofițerii CNA. Scrisoarea a fost publicată de PULSMEDIA.MD.

Documentul, analizat de redacție, menționează explicit că Alexandru Iacub ar fi fost informat despre riscurile majore de corupție în mai multe posturi vamale din cadrul Biroului Vamal Centru, inclusiv PVI Chișinău 1 (Industrială), PVI Chișinău 2 (Cricova), PV Leușeni, PV Palanca, PV Tudoră, PV Căușeni și PV Sculeni.

Potrivit scrisorii, în perioada mandatului lui Iurie Gorea, la conducerea posturilor vamale au fost numiți inspectori considerați „de încredere”, care ar fi fost implicați în colectarea sistematică de sume de bani de la agenții economici, sub pretextul facilitării controlului vamal sau al „rezolvării problemelor” legate de taxele de import.

Sumele colectate ar fi fost împărțite între șefii de post, inspectorii subordonați și persoane cu funcții de decizie din cadrul Biroului Vamal Centru, iar o parte semnificativă a acestor bani ar fi ajuns inclusiv la șefii de tură sau chiar la conducerea centrală a Serviciului Vamal.

Mai mult, documentul descrie o rețea bine pusă la punct în care, în unele cazuri, șefii de post erau propuși direct de Iurie Gorea, iar numirile se făceau cu „binecuvântarea” superiorilor, pentru a menține controlul asupra fluxurilor financiare ilegale.

Scrisoarea mai notează că numele unor șefi de post – precum Lucia Gladuneac, Cristian Olărescu, Ciobanu Aurelia sau Ion Vacarciuc – apar în rapoartele interne, în contextul unor practici suspecte, de la colectarea mitelor până la favorizarea unor agenți economici.

De exemplu, în cazul postului vamal PVI Chișinău 1 (Industrială), inspectorul Dorin Munteanu ar fi fost desemnat de Iurie Gorea ca „om de încredere”, implicat în colectarea și redistribuirea sumelor către nivelurile superioare.

În document se menționează inclusiv despre existența unor „taxe ilicite” percepute pentru evitarea controalelor fizice, favorizarea tranzitului mărfurilor prin regiunea transnistreană, precum și despre „tarife” aplicate pentru evitarea procedurilor legale.

Cu toate acestea, Alexandru Iacub nu ar fi luat nicio măsură, în ciuda informațiilor prezentate, iar Iurie Gorea a continuat să-și consolideze rețeaua de influență în vamă.

Reamintim că Iurie Gorea a fost reținut săptămâna trecută de ofițerii CNA, împreună cu alți funcționari din cadrul Biroului Vamal Nord, într-un dosar de corupție privind perceperea de mita pentru facilitarea procesului de vămuire.

Aceste informații explozive ridică semne de întrebare asupra capacității Serviciului Vamal de a combate corupția sistemică și asupra responsabilității directe a lui Alexandru Iacub, în calitate de șef al instituției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mai 2025, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Mai 2025, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost prelungit oficial până în iunie 2026, potrivit unui ordin semnat de Ministerul Finanțelor și publicat de Serviciul Fiscal de Stat.

Modificările sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 40 din 20 mai 2025, în conformitate cu Legea nr. 73 din 10 aprilie 2025. Astfel, fermierii pot solicita rambursarea TVA pentru perioadele fiscale începând cu aprilie 2022 și până în iunie 2026 inclusiv.

Solicitările de rambursare se vor face exclusiv printr-o cerere semnată electronic, expediată la adresa oficială a Serviciului Fiscal de Stat (mail@sfs.md).

Pentru a beneficia de rambursare, fermierii trebuie să prezinte în prealabil darea de seamă fiscală care include impozitul funciar pentru terenurile agricole, impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare medicală obligatorie, precum și declarația privind TVA pentru perioada solicitată.

Programul de rambursare se adresează întreprinderilor agricole înregistrate ca plătitori de TVA, care au sume TVA reportate pentru deducere în perioada fiscală următoare. Sunt eligibili:

Producătorii agricoli care au cel puțin 95% din activitate în sectoarele 01.1–01.6 din Clasificatorul activităților economice;
Producătorii care au înregistrat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă asupra produselor vegetale din Republica Moldova.
Sumele TVA vor fi rambursate de Serviciul Fiscal de Stat și Trezoreria de Stat în termen de 25 de zile lucrătoare de la depunerea cererii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO